Ειδήσεις
Home / Top Slider / Στα χέρια της Mondelez η Chipita; – Προχωρά το deal

Στα χέρια της Mondelez η Chipita; – Προχωρά το deal

Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για την Chipita, καθώς πριν από λίγα 24ωρα η διοίκηση της Mondelez, υπέβαλλε -σύμφωνα με πληροφορίες- επίσημη πρόταση για την απόκτηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε σύμβαση αγοραπωλησίας για το 100% των μετοχών της μητρικής έναντι τιμήματος ελαφρώς άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο αγοραστής αναλαμβάνει και το δανεισμό του ομίλου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος συνεχίζει να διαψεύδει το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας.

Η φημολογία δίνει και παίρνει ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς η Chipita έχει μετοχική σχέση με σειρά άλλων εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, οι διοίκηση του ομίλου Olayan, που ελέγχει το 80% της Chipita, ο ιδρυτής της κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που ελέχει μαζί με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες, από κοινού το 20%, καλούνται να αποφασίσουν αν θα δεχθούν το τίμημα που προσφέρει η Mondelez.

Το τελικό τίμημα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του λεπτομερούς οικονομικού και νομικού ελέγχου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η αλλαντοβιομηχανία Νίκας εξαιρέθηκε ή όχι τελικά από τη συμφωνία.

Για τον ίδιο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η μεταβίβαση της Chipita αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.

«Για εμένα ο πιο δύσκολος στόχος από εδώ και πέρα είναι η παράδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενιά. Είναι ένας στόχος τον οποίο πάρα πολλοί επιχειρηματίες με μεγάλη καριέρα σε όλη την ζωή τους, σε αυτό τον στόχο απέτυχαν. Και υπάρχουν αντίθετα επιχειρηματίες που έκαναν μέτρια καριέρα, αλλά στο θέμα του πώς παρέδωσαν την σκυτάλη, ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστοι». Αυτό είχε αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της Chipita, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Για εμένα», είχε αναφέρει ο ίδιος, «η μεγαλύτερη ανησυχία μου και η μεγαλύτερη έγνοια μου είναι να παραδοθεί η σκυτάλη με έναν σωστό τρόπο, καθώς η ποιότητα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων (των εργαζομένων στην Chipita) εξαρτάται από αυτή την κίνηση».

Η δήλωση αυτή τότε είχε ξαφνιάσει τους ακροατές, ωστόσο δεν έγινε τυχαία, καθώς ο επικεφαλής της Chipita φαίνεται ότι βρίσκονταν ήδη σε επαφές με ξένους ομίλους, που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της ελληνικής πολυεθνικής, με την μοναδική καινοτομία στην παραγωγή κρουασάν.

Η Chipita, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και ο όμιλος Olayan (ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν γνωστοί επιχειρηματίες, όπως οι κ.κ. Αχ. Φώλιας, Αραμπατζής, Νένδος, Χατζάκου), διατηρεί εμπορική παρουσία σε 56 χώρες και παραγωγική σε 10, διαθέτοντας 16 εργοστάσια. Συγκεκριμένα, 9 από τα 16 εργοστάσια της, λειτουργούν μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία και Μεξικό.