Ειδήσεις
Home / Top Slider / Πρόστιμο 171.553 ευρώ σε FrieslandCampina Hellas και Γαλακτοκομικά Μανδρέκας

Πρόστιμο 171.553 ευρώ σε FrieslandCampina Hellas και Γαλακτοκομικά Μανδρέκας

Πρόστιμο συνολικού ύψους 171.553,38 ευρώ επιβλήθηκε στις FrieslandCampina Hellas και «Γαλακτοκομικά Μανδρέκας» για οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ενός γαλακτοπαραγωγού κι ενός χονδρεμπόρου, που αφορούσε ειδικά τη μη ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Ειδικότερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Με την υπ’ αριθ. 668/2018 απόφασή της η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) που εκδόθηκε κατά την απλοποιημένη διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών του άρθρ. 25α του ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την υπ’ αριθ. 628/2016 απόφαση ΕΑ, μετά από αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία αυτή  των εταιριών: α) «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ» και β) «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» αποφάσισε  ομόφωνα ότι οι εν λόγω εταιρίες έχουν παραβεί τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες περί ανταγωνισμού των   άρθρων 1 του ν. 703/77 (πλέον ν. 3959/2011) και 81 ΣυνθΕΚ (πλέον 101 ΣΛΕΕ). με τη συμμετοχή τους  σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο την κατανομή αγορών.

Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης,  πρόκειται για σύμπραξη μεταξύ ενός γαλακτοπαραγωγού κι ενός χονδρεμπόρου, τουλάχιστον ως προς τα προϊόντα που αφορά η σχετική αγορά της παράβασης, η οποία, ωστόσο, κατ’ εξαίρεση από το βασικό κανόνα, δεν είναι κάθετη, αλλά οριζόντια, καθόσον αφορούσε ειδικά τη μη ταυτόχρονη συμμετοχή και των δύο σε δημόσιους διαγωνισμούς, περίπτωση δηλ. κατά την οποία και οι δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις λειτουργούσαν με την ιδιότητα του ανταγωνιστή και οι οποίες θα έπρεπε να αποφασίζουν αυτόνομα σε ποιους δημόσιους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν, έστω και με το ίδιο σήμα. Για την παράβαση αυτή, τους επιβλήθηκε  πρόστιμο,  συνολικού ύψους και των δύο  171.553,38 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που προσέρχεται για διευθέτηση το σύνολο των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και  σε στάδιο χωρίς προηγουμένως να τους έχει επιδοθεί σχετική Εισήγηση, γεγονός το οποίο αυξάνει τη διαδικαστική αποτελεσματικότητα σε βαθμό απόλυτο. Για τη  συνεργασία και παραδοχή τους αυτή, η Ε.Α. μείωσε τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για κάθε εμπλεκόμενη εταιρία κατά 15%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Πληροφορίες για τη νεοπαγή Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών παρέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο Νο.3 της Ε.Α. και στην υπ’ αριθ. 628/2016 της Ε.Α. «