Την προσπάθεια εξυγίανσής της συνεχίζει η εταιρεία Χατζηκρανιώτη, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Χ.Α., στην οποία αναφέρεται ότι παρουσίασε μείωση κύκλου εργασιών και ζημιές κατά το α’ εξάμηνο του έτους.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της στο α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε σε 1.224,20 χιλ. ευρώ έναντι 1.820,35 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 32,75%. Επισημαίνει επίσης ότι στις ποσότητες πώλησης αλεύρων στα αντίστοιχα εξάμηνα 2016 και 2015, σημειώθηκε μείωση κατά 33,66%, λόγω υποχώρησης ζήτηση δεδομένης της κρίσης που διανύει η ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται επίσης, ότι η μειωμένη παραγωγικότητα που λειτουργεί η επιχείρηση λόγω μειωμένης ζήτησης, συνδυάστηκε με την πτώση του τζίρου και επιβάρυνε τα αποτελέσματα παρ’ όλο που μειώθηκαν τα σταθερά έξοδα.
Ειδικότερα, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού διαμορφώθηκαν σε 335,03 χιλ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016 από 368,12 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι αμοιβές τρίτων και οι παροχές υποχώρησαν σε 127,43 χιλ. ευρώ από 183,27 χιλ., ενώ τα λοιπά έξοδα μειώθηκαν σε 97,79 χιλ. ευρώ από 163,89 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σύμφωνα με την εταιρία, τα σταθερά έξοδα σε καθεστώς μειωμένης παραγωγής λόγω μειωμένης ζήτησης, αν και μειούμενα στο α΄ εξάμηνο του 2016, επιδεινώνουν το περιθώριο μικτού κέρδους. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρου εισοδήματος της εταιρίας για το α΄ εξάμηνο του 2016 ανήλθαν σε ζημίες 222,35 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 313,91 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Η μείωση αυτή της ζημίας εκμετάλλευσης οφείλεται στην μικρή αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους λόγω της μείωσης του κόστους πωληθέντων των προϊόντων της αλλά και στην μείωση των λοιπών λειτουργικών δαπανών.
Η εταιρία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στα προηγούμενα έτη για τον εκσυγχρονισμό της και αφορούσαν την αναδιάρθρωση της γραμμής παραγωγής του μαλακού σίτου και την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής του σκληρού σίτου για την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων αλεύρων, με αποτέλεσμα η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να ανέλθει σε 180 τόνους/24ωρο. Η παραγωγικότητα του εργοστασίου σήμερα κυμαίνεται περίπου σε 30 τόνους/24ωρο.
Σύμφωνα με την εταιρία, οι συσσωρευμένες ζημίες τελευταίων ετών σε συνδυασμό με το δυσχερές οικονομικό κλίμα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια μείωσαν τα ίδια κεφάλαια της, ενώ δεν μπόρεσε να μετακυλήσει μέρος του κόστους παραγωγής με αύξηση στις τιμές πώλησης λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της κρίσης στην ελληνική οικονομία.
Επίσης, τονίζει ότι μεγάλη πίεση ασκούν οι επισφαλείς πελάτες με τις εκκρεμοδικίες που υπάρχουν ύψους 1.859.222 ευρώ. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διασπορά του πελατολογίου και στις ιδιαιτερότητες του κλάδου όπου δραστηριοποιείται (κλάδος διατροφής με αρτοποιεία, εταιρίες ειδών διατροφής κ.λπ.) με περίοδο καθυστέρησης είσπραξης των απαιτήσεων αυτών.
Ακόμη, η εισηγμένη αναφέρει ότι οι διεκδικήσεις της έναντι των πελατών αυτών περιλαμβάνουν εκτός από τα ποσά των αρχικών υπολοίπων των απαιτήσεων αυτών και επιπλέον υπολογισθέντα ποσά νόμιμων τόκων και επιβαρύνσεων, τα οποία ποσά αυτά καλύπτουν την απομείωση που θα προέκυπτε από τις μελλοντικές εκτιμώμενες εισπράξεις αυτών.
Επίσης για τις απαιτήσεις αυτές σε καθυστέρηση κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει διακανονισμός – ρύθμιση λόγω και της μακροχρόνιας σχέσης με τους περισσότερους πελάτες. Ωστόσο, παρατηρείται μία καθυστέρηση λόγω του κακού οικονομικού κλίματος που δεν επιτρέπει την βελτίωση της ρευστότητας της εταιρίας.
Εκτίμηση της Διοίκησης, καθώς και των νομικών συμβούλων της εταιρίας σήμερα, είναι ότι θα εισπραχθούν οι απαιτήσεις αυτές και ότι οι εύλογες αξίες των απαιτήσεων συμπίπτουν περίπου με τις λογιστικές αξίες αυτών.
Εν τω μεταξύ, η εταιρία προωθεί τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους με περαιτέρω μείωση των σταθερών εξόδων εντός του β΄ εξαμήνου του 2016.
Όπως φαίνεται από τις οικονομικές καταστάσεις η εταιρία κατάφερε και μείωσε το σύνολο των εξόδων της: Μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων περαιτέρω, πλέον της μείωσης κατά 38.676 (208.049 το α΄ εξάμηνο 2016 και 246.725 το α΄ εξάμηνο 2015). Πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρία έχει ήδη καταθέσει στις τράπεζες σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανεισμού της που θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, η Διοίκηση με το τρέχον πενταετές επιχειρησιακό της πλάνο 2016-2020, στοχεύει στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της με αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικότητας του εργοστασίου, και στην εύρεση νέων μεγάλων συνεργασιών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της και την μείωση του κόστους παραγωγής των πωληθέντων προϊόντων της αναλογικά και σε συνδυασμό με τα ήδη μειωθέντα έξοδα, με επακόλουθο την θετική επίδραση στα αποτελέσματα της.
Στόχος της Διοίκησης είναι η μείωση του χρόνου πίστωσης των πελατών της εταιρίας. Η μείωση αυτή θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, όπως αύξηση των ταμειακών ροών, αποκλεισμό τυχόν επισφαλών απαιτήσεων, μείωση τραπεζικού δανεισμού.