Ειδήσεις
Home / Top Slider / Βίκος: Τζίρος 100 εκατ. ευρώ και νέα επένδυση
default

Βίκος: Τζίρος 100 εκατ. ευρώ και νέα επένδυση

Το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ σε τζίρο, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος  η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ ΑΕ, καθώς αναμένει άνοδο 18% -20% σε σχέση με τα 91 εκατ. ευρώ του 2021. Συνεχίζοντας την δυναμική αυτή πορεία η ΒΙΚΟΣ βάζει ακόμη υψηλότερους στόχους για την συνέχεια καθώς ξεκινά την δυναμική της είσοδο στην αγορά HORECA με τα αναψυκτικά της, που πλέον θα κυκλοφορούν και σε γυάλινες φιάλες και συσκευασίες αλουμινίου.

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει η νέα επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ σε νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) της γερμανικής εταιρείας KRONES. Η νέα αυτή επένδυση έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο σημαντικό πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και ανεβάζει τις συνολικές επενδύσεις της BIKOΣ την τελευταία 7ετία στα 47 εκατ. ευρώ.

Το νέο, υπερσύγχρονο βιομηχανοστάσιο, έχει δυνατότητα να παράγει 42.000 αλουμινένιες συσκευασίες (cans) ανά ώρα και 20.000 γυάλινες φιάλες ανά ώρα. Η νέα παραγωγή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα (359.000 ανά ώρα) φτάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα, που την καθιστά κορυφαία στη χώρα. Η νέα εγκατάσταση καταλαμβάνει 8.800 τ.μ. (παρασκευαστήριο, εμφιαλωτήριο, αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι) και με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας η συνολική επιφάνεια των κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας θα πλησιάζει τα 100.000 τ.µ.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η νέα μονάδα δίνει την δυνατότητα στην ΒΙΚΟΣ για άνοιγμα σε νέες αγορές, με την δυναμική είσοδο των αναψυκτικών της -με τις νέες συσκευασίες τους- στην αγορά HORECA να έχει ήδη δρομολογηθεί. Εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη την εταιρεία καθώς ήδη τα αναψυκτικά που παρασκευάζει με φυσικό μεταλλικό νερό από την πηγή ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ καταγράφουν επιτυχημένη πορεία στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Σημειώνεται ότι η  ΒΙΚΟΣ αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ποτών στη χώρα και τον πρώτο με ελληνική ιδιοκτησία. Διαθέτει τέσσερα εργοστάσια που εμφιαλώνουν νερό και παράγουν αναψυκτικά (3 στην Ήπειρο και ένα στην Ορεινή Κορινθία) καθώς και την μονάδα της Petcom Plastics , που παράγει προπλάσματα φιαλών ( preforms ) από PET και πώματα, τόσο για την εταιρεία όσο και για άλλους πελάτες (Vivartia, Φάρμα Κουκάκη κ.α). Απο τον συνολικό τζίρο το 12% προέρχεται από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενώ το 70% των εσόδων της προέρχεται από την κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού, η οποία στο εννεάμηνο γνώρισε ανάπτυξη 2,1% στα σούπερ μάρκετ, με την Βίκος, να αναπτύσσεται μα σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς (κατά 7,4% μονάδες) και το μερίδιο της να έχει φτάσει στο 17,1% ενισχυμένο κατά 0,8 μονάδες YTD.