Η δυναμική ανάπτυξη στην Αττική με νέα καταστήματα και η επέκταση σε νέους κωδικούς προϊόντων –που ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν και γιαούρτι-, αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του αγελαδοτροφικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης η διοίκησή του σε εκπροσώπους του Τύπου.
Όπως ανακοινώθηκε, οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος του συνεταιρισμού θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Αττική την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου, το μεσημέρι, με 10 σημεία πώλησης σε Περιστέρι (2 καταστήματα), Πειραιά, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέο Κόσμο.
Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, ο ΘΕΣγάλα, θα διαθέτει πλέον 43 καταστήματα στις τρεις πόλεις (Λάρισα 16, Θεσσαλονίκη 17 και Αθήνα 10), ενώ έχει ως άμεσο στόχο την προοδευτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του, μέσα στο 2016, τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης της Αθήνας όσο και με τη δημιουργία σημείων πώλησης και σε άλλα αστικά κέντρα.
Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στους καταναλωτές: γάλα πλήρες (ενός και μισού λίτρου), γάλα ελαφρύ (ενός και μισού λίτρου), ημίσκληρο τυρί (συσκευασμένο), λευκό αγελαδινό τυρί (συσκευασμένο) και το σοκολατούχο γάλα θεςCHOCO. Στους αυτόματους πωλητές, διατίθενται επίσης γυάλινα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ενώ οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δικά τους μπουκάλια για την προμήθεια του γάλακτος. Οι πωλητές θα ανεφοδιάζονται καθημερινά, με φρέσκο γάλα σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, κ. Θανάσης Βακάλης, στόχος είναι η αύξηση των σημείων πώλησης στην Αττική εντός του 2016 αλλά και των διαθέσιμων προϊόντων.
Η επένδυση για τα 10 αρχικά καταστήµατα στην Αττική ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, με το κόστος για κάθε κατάστημα να διαμορφώνεται σε 70-80 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ημερήσια παραγωγή του συνεταιρισμού είναι 120 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, από τους οποίους οι 20 περίπου τόνοι διατίθενται μέσω των ΑΤΜ γάλακτος και οι υπόλοιποι απορροφώνται από συνεργαζόμενες γαλακτοβιομηχανίες.
Όπως ανέφερε ο κ. Βακάλης, στόχο αποτελεί η συνέχιση της συνεργασίας με μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, πέρα από την δραστηριότητα στη λιανική, ενώ επεσήμανε ότι δεν τους ενδιαφέρει η πώληση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς κάτι τέτοιο είναι εκτός της στρατηγικής τους.
Οι συνολικές πωλήσεις του συνεταιρισμού του 2015 διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για το 2016 είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για είσοδο του «ΘεσΓάλα Πιες» στην αγορά της Αθήνας έπαιξε, η ολοκλήρωση της ιδιόκτητης μονάδας παστερίωσης γάλακτος στη Λάρισα, που αποτελεί επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Βακάλης, σημείωσε: «Πιστεύουμε πως η λειτουργία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, είναι ένα ζωντανό, πραγματικό παράδειγμα αυτοοργάνωσης, συνεργειών και ορθής λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, που δείχνει την έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας. Όπως ο ΘΕΣγάλα, έτσι και άλλοι παραγωγοί μπορούν να συνεταιριστούν, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν μαγικά ραβδιά, και να προσδώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους, να δουν τις εκμεταλλεύσεις τους επιχειρηματικά, να καινοτομήσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές και όχι μόνο να απολαύσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, απ’ ευθείας από τον παραγωγό».
Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα έχει 100 συνεργαζόμενους παραγωγούς.