Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Τυροκομείο και ΑΤΜ γίδινου γάλακτος από τον Συνεταιρισμό “Θρακών Αμνός”

Τυροκομείο και ΑΤΜ γίδινου γάλακτος από τον Συνεταιρισμό “Θρακών Αμνός”

Μέσα στον Μάρτιο πρόκειται να ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου η επένδυση ύψους άνω των 500.000 ευρώ του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού “Θρακών Αμνός”, που αφορά τη λειτουργία τυροκομείου στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, στις εγκαταστάσεις της πρώην Τυροκομικής Βαρσαμακίδη, έξω από την Ορεστιάδα στον νομό Έβρου.

Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 95% και η έναρξη της λειτουργίας της θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης, προσθέτοντας “οι πολύμηνες καθυστερήσεις οφείλονται σε παράγοντες που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν. ‘Ομως δεν μας πτοούν οι αναποδιές, αντίθετα μας κάνουν όλο και πιο δυνατούς και αποφασιστικούς“.

Το τυροκομείο είναι δυναμικότητας 15 τόνων ημερησίως και σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη “υπάρχει δυνατότητα αυτή να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του συνεταιρισμού“. Αρχικά, όπως είπε, το τυροκομείο θα αξιοποιηθεί για την παστερίωση του γίδινου γάλακτος του συνεταιρισμού, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται και η παραγωγή και τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, γίδινα τυριά και φέτα, τα οποία “θα πωλούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω των αυτόματων πωλητών ΑΤΜ του συνεταιρισμού σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή“. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι ο συνεταιρισμός δεν προτίθεται να πάψει τη συνεργασία του με τις γαλακτοβιομηχανίες. Ο ίδιος έκανε σαφές ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε προϊόντα του συνεταιρισμού σε κάποιο ράφι. Η μόνη περίπτωση να δει κάποιος τα προϊόντα μας σε ράφι θα είναι μόνο σε καταστήματα του εξωτερικού“.

 

Έτοιμο το ΑΤΜ γάλακτος στην Κομοτηνή

Με την έναρξη της λειτουργίας του τυροκομείου, το επόμενο βήμα για τον συνεταιρισμό “Θρακών Αμνός”, θα είναι να μπουν σε γραμμή εκκίνησης και οι αυτόματοι πωλητές γίδινου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Παρασχούδης, το κατάστημα του συνεταιρισμού στην Αλεξανδρούπολη, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, είναι “πανέτοιμο και στημένο” και θα ξεκινήσει να προμηθεύει τους καταναλωτές της Αλεξανδρούπολης με φρέσκο κατσικίσιο γάλα από το τέλος του Μαρτίου του 2017, ενώ το αργότερο ένα μήνα μετά εκτιμάται πως θα κάνει πρεμιέρα και το δεύτερο κατάστημα στην Κομοτηνή.

Υπενθυμίζεται ότι η υποδομή στο κατάστημα της Αλεξανδρούπολης είναι πλήρως έτοιμη από το καλοκαίρι και σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη “το μόνο που απομένει για να ξεκινήσει η λειτουργία του είναι να το τροφοδοτήσουμε με γάλα“. Στο κατάστημα εκτός από το φρέσκο γάλα, ο συνεταιρισμός θα διαθέτει επίσης στους καταναλωτές τυριά (λευκά και φέτα), γιαούρτια και από το καλοκαίρι του 2017 και μετά και παγωτό.

Τα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος της “Θρακών Αμνός” θα διαθέτουν επί 24ώρου βάσεως στους καταναλωτές φρέσκο παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα σε προσιτές τιμές. “Η τιμή θα είναι ανταγωνιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/λίτρο, που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ” επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα πωλούνται αυτόνομα 300-400 λίτρα γάλακτος ημερησίως, ενώ τα μηχανήματα διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης. Την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός. Φιλοδοξία του συνεταιρισμού είναι να εφοδιάζει με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς

Ο συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός” ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 180 μέλη αιγοπροβατοτρόφους -με ζωϊκό κεφάλαιο 20.000 αιγοπρόβατα- εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι. Η παραγωγή γάλακτος των μελών του συνεταιρισμού αναμένεται να φτάσει φέτος τα 3 εκατ. λίτρα (από περίπου 2,5 εκατ. το 2016), εκ των οποίων τα 2 εκατ. λίτρα θα είναι το γίδινο γάλα. Το μεγάλο “στοίχημα” για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν “πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος”.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, έως τη δεκαετία του ’80 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν “κατσαρίδα των μηρυκαστικών” (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος. “Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα” τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως “το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν παιδιά και μεγάλοι”.