Ενα φλιτζάνι μαύρο τσάι βελτιώνει την διάθεση και τείνει να ενισχύσει την δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Αυτό αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Unilever, οι οποίοι ερεύνησαν τις άμεσες επιδράσεις από την κατανάλωση τσαγιού.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη για το τσάι Lipton Yellow Label και δημοσιεύεται στο Food Quality and Preference, αφορούσε την συνολική εμπειρία τσαγιού συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της κατανάλωσης. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, βελτίωση της διάθεσης στην ομάδα που κατανάλωσε τσάι, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που είχε καταναλώσει μόνο νερό. Τα ευρήματα ότι το τσάι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη δημιουργικότητα, υποδεικνύονται από γρηγορότερους χρόνους απόκρισης στην πρόκληση για επίλυση προβλημάτων που είχαν τεθεί.
Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Unilever, κυρία Suzanne Einother, αναφέρει: «Τα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί από εμάς υποπτευόμασταν. Οτι η σχεδόν ιερή τελετουργία του διαλείμματος για την παρασκευή τσαγιού, μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά τη διάθεσή σας, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση στην επίλυση προβλημάτων.”
“Υποψιαζόμαστε αυτό το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της προετοιμασίας του τσαγιού, της γεύσης και του αρώματος κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, καθώς και απλά του διαλείμματος που κάνουμε από άλλες δραστηριότητες. Προγραμματίζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση της επίδρασης που έχει η κατανάλωση τσαγιού στη διάθεση”, αναφέρει η κυρία Einother.
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την τελευταία ανακάλυψη για το πλέον αγαπημένο ποτό στον κόσμο και μπορούν να προστεθούν σε άλλα πιθανά οφέλη που απολαμβάνουν οι καταναλωτές του, όπως για παράδειγμα, τον αυξανόμενο όγκο επιστημονικών στοιχείων που υποδεικνύει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει το τσάι στην υγεία της καρδιάς.