Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Τί λέει ο Βιτάλης για το νόμο -“φρένο” για τις ελληνοποιήσεις

Τί λέει ο Βιτάλης για το νόμο -“φρένο” για τις ελληνοποιήσεις

Με αφορμή το νέο νόμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ψηφίζεται από τη Βουλή σήμερα και αφορά μεταξύ των άλλων στις ελληνοποιήσεις τροφίμων και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ κ. Ιωάννης Βιτάλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επικοινώνησα με τον κ. Υπουργό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου για το νόμο που επιτέλους βάζει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις -και επιπλέον και πιο σημαντικό- προβλέπει πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αναμένουμε να δούμε και την εφαρμογή του.

Επί της ουσίας αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ήταν σε πλήρη αδράνεια, ενώ κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αποστόλου, ούτε ο κ. Αραχωβίτης  δεν εξέφρασαν τη βούληση να τον αλλάξουν.

Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συζητήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΕΒΓΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου και με τη σημερινή υπό τον κ. Βορίδη,  ο οποίος αντελήφθη την ανάγκη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, των καταναλωτών όπως επίσης και τη βελτίωση της θέσης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου. 

Πλέον αναμένουμε εντός του μηνός την έκδοση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια των ελέγχων.

Εκτιμούμε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό ο ΣΕΒΓΑΠ και η Διεπαγγελματική Φέτας να συμμετέχουν στο Συμβούλιο όπου θα συζητούνται τυχόν παραβάσεις και όπου θα επιβάλλονται τυχόν ποινές, το εάν θα έχουμε επιπλέον και δικαίωμα ψήφου αυτό ας το εξετάσει ο κ. Υπουργός και μπορούμε να το συζητήσουμε στην προσεχή μας συνάντηση».    

Επισημαίνεται ότι με το νέο νόμο επιβάλλονται πρόστιμα έως και ύψους 300.000 ευρώ για νοθευμένα τρόφιμα, ποινές για παραπλάνηση με «μαϊμού» προϊόντα Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε και Ε.Π.Ι.Π, ποιες φυλάκισης μέχρι και 2 έτη για προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε που προέρχονται από άλλη χώρα, τις περίφημες ελληνοποιήσεις, κα άλλες πολύ σημαντικές διατάξεις.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter