Ειδήσεις
Home / Οικονομια / Τα συμπεράσματα από το 1ο Συνέδριο για καταναλωτικά αγαθά και λιανεμπόριο

Τα συμπεράσματα από το 1ο Συνέδριο για καταναλωτικά αγαθά και λιανεμπόριο

Με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Κυβέρνησης, εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και παρουσία εκπροσώπων φορέων και θεσμών, στελεχών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και συμβούλων, διεξήχθησαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο με θέμα «Σκάκι με γρήγορες κινήσεις».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Γιάννης Περλεπές  ο οποίος  τόνισε ότι η περίοδος  ύφεσης  που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο  εμπόριο, ενώ ανέφερε δύο στατιστικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη ζημιά που έχει συντελεστεί. Το πρώτο εύρημα αφορά στην προστιθέμενη αξία του εμπορίου η οποία «περιορίστηκε  από τα 57 δις ευρώ το 2008 στα 39 δις ευρώ το 2015, απώλεια της τάξης του 31%.  Αν μάλιστα απομονωθούν τα στοιχεία του λιανικού εμπορίου, η ποσοστιαία μείωση υπολογίζεται στο 45%».  Αναφερόμενος στην απασχόληση, ο κ. Περλεπές επισήμανε  ότι «ο κλάδος του εμπορίου μετράει 150.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων οι περίπου 80.000 ήταν θέσεις μισθωτών».

Σύμφωνα με τον ομιλητή,  το ότι  οι επόμενοι  μήνες θα φέρουν ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται ότι αποτελεί κοινό τόπο. «Η τάση συγκέντρωσης μεριδίων στις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρομεσαίων ενισχύθηκε, ειδικά μετά τον Ιούνιο του 2015, μήνα επιβολής των capital controls», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο των super market είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν και σε άλλους τομείς του λιανεμπορίου.

H Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση ρευστότητας που πλήττει ανελέητα το λιανεμπόριο. Όπως είπε είναι κρίση ζήτησης, η οποία καθηλώνει προσωρινά την παραγωγή ενώ πλήττει βραχυπρόθεσμα και οδυνηρά το εμπόριο. Η κ. Τζάκρη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο έχει πάρει το δρόμο προς τη Βουλή και θα αποτελεί νόμο του κράτους πολύ σύντομα.

Η στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ευνοείται και από την επιδιωκόμενη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του έτους, όπως διαφαίνεται, αλλά και τη μετατροπή του ΕΤΕΑ σε αναπτυξιακό ταμείο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας με σύγχρονους όρους.

Με δεδομένο ότι το 95% των εταιρειών του λιανεμπορίου είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια σειρά από προγράμματα που αναμένεται να προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα θα στοχεύουν στις εξειδικευμένες ανάγκες τους (π.χ. network power, πρόγραμμα ενίσχυσης της αλυσίδας αξίας, στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας πολλών επιχειρήσεων, κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων logistics προς την κατεύθυνση 3pl εταιρειών, την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας και δυνατότητας διεύρυνσης τους πελατολογίου τους στις διεθνείς αγορές).

«Η οικονομική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε ό,τι μπορούσε για να βουλιάξει το λιανεμπόριο» τόνισε η  Όλγα Κεφαλογιάννη, Συντονίστρια Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μια σειρά από δείκτες που πιστοποιούν τη ζοφερή κατάσταση του λιανεμπορίου και την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτα εάν συνεχιστεί η φορολογική πολιτική που προσθέτει ολοένα μεγαλύτερα βάρη στους καταναλωτές.

H κ. Κεφαλογιάννη υπενθύμισε ότι  «με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2014 και μετά από έξι χρόνια ύφεσης,  η χώρα είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2014 για πρώτη φορά καταγράφηκε θετικό πρόσημο όσον αφορά το ΑΕΠ. Δυστυχώς η συνέχεια δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι  «για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου το μείζον θέμα είναι επιτέλους να καταλήξουμε σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές σύστημα φορολογίας, με απλούστερες διαδικασίες στη λειτουργία και την έναρξη, με λιγότερα μέτρα λιτότητας (…) με σοβαρή στήριξη των Τραπεζών και ενθάρρυνση δράσεων που οδηγούν στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, και φυσικά να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια,  στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε ο Δημήτρης  Α. Μαύρος, Member of the Board, MRB HELLAS AE, Πρόεδρος, Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)  που χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά  «Σκάκι τριών παικτών» και  παρουσίασε στους συνέδρους  το  πώς αλληλεπιδρούν οι καταναλωτές με τις μάρκες και τις εταιρείες του λιανεμπορίου.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης,  ανέφερε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κλείνει ο κύκλος των αρνητικών επιδόσεων στους θεμελιώδεις δείκτες για την ελληνική οικονομία με σοβαρές προϋποθέσεις  το κλείσιμο του 2016 να σηματοδοτήσει, ακόμα και να καταγράψει, θετικές επιδόσεις με βιώσιμη προοπτική».  Τη διαπίστωση αυτή, όπως είπε, τεκμηριώνουν μεταξύ άλλων η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πορεία των εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη», η ανάπτυξη του τουρισμού, η αναστροφή της πορείας της ανεργίας, η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής (κατά το α’ εξάμηνο είχαμε συν 4,3%), η αύξηση των εξαγωγών αγαθών (είχαμε αντίστοιχη αύξηση 2,39% το α’ εξάμηνο) και ιδιαίτερα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 2,44% το α’ εξάμηνο του 2016.

Ο κ. Παπαδεράκης παρουσίασε πρωτοβουλίες με τις οποίες το ελληνικό λιανεμπόριο μπορεί να αποτελέσει μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε ότι στόχος είναι να μην αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή κατηγορία. Προανήγγειλε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ, οι οποίες μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τη χορήγηση κουπονιών καινοτομίας μέσω των οποίων θα επιτυγχάνονται δυο στόχοι: Αφενός θα δίνεται η ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ηλεκτρονική διάσταση της δραστηριότητάς τους και αφετέρου θα δημιουργούνται ευκαιρίες αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων που διαθέτει η χώρα μας σε κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Οι ομιλητές  του 1ου πάνελ κ.κ.  Αριστοτέλης Παντελιάδης, Αθανάσιος Παπανικολάου, Βασίλης Κορκίδης, Ηλίας Κούκουτσας, Βλάσσης Γεωργάτος, Αντώνης Μακρής, Χρήστος Καλογεράκης και  Λέανδρος Καρακατσάνης, συζήτησαν για τα δίκτυα του μέλλοντος, τη μορφή τους, τους παράγοντες που τα επηρεάζουν και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό τους.

Για τη μάχη που δίνουν  οι παραγωγοί και οι προμηθευτές τόσο για την επικράτηση στην αγορά όσο και για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ρευστότητας, συζήτησαν  στο 2ο πάνελ οι συμμετέχοντες κ.κ. Θεόδωρος Δούρος, Γιώργος Μαργώνης, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Γιώργος Μαυρομαράς, Γιώργος Πανηγυράκης, Κωνσταντίνος Χ. Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαλέξης και Θεόδωρος Σκαγιάς.

Στο πάνελ  της 3ης  ενότητας  του συνεδρίου, οι ομιλητές κ.κ.  Γιώργος Βελέντζας, Γιώργος Δουκίδης, Νίκος Καραγεωργίου, Παναγιώτης Τσινάβος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και Σπύρος Ξένος, συζήτησαν για όλα όσα «κρύβονται» πίσω από την επιλογή των προϊόντων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με το 4ο και τελευταίο πάνελ με θέμα «Το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πώς το αντιμετωπίζει η εγχώρια αγορά» με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Ζαφόλια,  Φώτη Αντωνόπουλου, Παναγιώτη Γκεζερλή, Νίκου Γουλή,  Δημήτρη Θεοφάνους  και Θανάση Πετμεζά.