Εκτενείς αναφορές κάνουν και σήμερα για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα διεθνή ΜΜΕ:
«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρων προεδρικών εκλογών υπέθαλψε την αβεβαιότητα». Σύμφωνα με την ανταπόκριση, υπάρχει «φόβος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».
Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα.
FT: “Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζωπυρώσει τους φόβους για Grexit”
Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως επισημαίνουν, «εάν ο Αν. Σαμαράς αποτύχει να κερδίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, για τις οποίες οι επενδυτές φοβούνται ότι θα φέρουν στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα αναζωπυρώσει τους φόβους για την θέση της Ελλάδας εντός της νομισματικής ένωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, κινήσεις που θα φέρουν την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της».
WSJ: Ελλάδα, το φάντασμα των Χριστουγέννων για την ευρωζώνη
«Για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει περάσει στα αλήθεια. Επιπλέον, η Ελλάδα από μόνη της αναδεικνύει πόσο ατελείωτα μακρά και επίπονη θα συνεχίσει να είναι η οικονομική προσαρμογή για τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Εκτός κι αν υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στην καρδιά των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης προς τους χρεωμένους γείτονές τους. Διότι η ΕΚΤ, δεν μπορεί να καθυστερήσει για πάντα τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη φύση της ενιαίας νομισματικής ένωσης».
Η τελευταία ελληνική αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας κατά δύο μήνες. Κανονικά αυτό δεν θα πείραζε. Ο ρόλος του προέδρου στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Αλλά «οι κατά του προγράμματος διάσωσης πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν η βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, μπορεί να προκληθούν γενικές εκλογές κάποια στιγμή στις αρχές του επομένου έτους».
Και αυτή είναι η ανησυχία των αγορών, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου «διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ», υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους».