Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν καθώς και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Στο Eurogroup προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνουν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας, υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ, για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους κάνουν λόγο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για μείγμα του «μνημονίου» και των νέων προτάσεων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την συμφωνία ανακοίνωσε στη Σύνοδο Κορυφής ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σημείο – κλειδί ήταν η απογευματινή συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κύριο Ντάισελμπλουμ, για άμεση συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.
Με βάση πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί, η νέα συμφωνία ενδέχεται να προβλέπει την έξοδο του ΔΝΤ από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων, οι οποίες αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Το Bloomberg αναφέρει ότι Ελλάδα και Γερμανία κινούνται προς συμβιβασμό, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το γερμανικό Spiegel αναφέρει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε με συμφιλιωτική διάθεση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλει τη συμφωνία αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Twitter:
“Η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση”.
Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η τρόικα των δανειστών θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή «για να αξιολογήσουν το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς».
Στις τεχνικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχει συμμετοχή πληθώρα Ελλήνων και εκπροσώπων των δανειστών. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης ενώ συμμετέχει και η Lazard με το ρόλο του συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για ζητήματα χρέους. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, που χαρακτηρίζουν θετική αυτή την εξέλιξη, τα επιτελεία των δανειστών θα έχουν επικεφαλής τον Thomas Wieser του EuroWorkingGroup, τον Declan Costello της Κομισιόν, τον Klaus Masuch της ΕΚΤ και τον Rishi Goyal του ΔΝΤ.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε και επισήμως πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος ανέφερε πως οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.