Η καταπολέμηση του παρεμπορίου με την επανεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπισή του (ΣΥΚΑΠ), η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο μετά από απόφαση των εμπορικών συλλόγων, βελτιώσεις στο πλαίσιο της επαγγελματικής στέγης και η κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων διότι δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην αγορά ήταν τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε προς τον γενικό γραμματέα υπόμνημα θέσεων που άπτονται ζητημάτων του Εμπορίου αλλά και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για Ανάπτυξη με Απασχόληση και σχετικό πίνακα με τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που έπληξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον εμπορικό κόσμο.
Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης παρέδωσε προς τον γενικό γραμματέαολοκληρωμένο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας για την Λειτουργία της Αγοράς», το οποίο συμπεριλαμβάνει τις απόψεις της πλειοψηφίας των εκπροσώπων επιχειρηματικότητας και καταναλωτών, που μετείχαν στον κοινωνικό διάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης το περασμένο φθινόπωρο.
Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον γενικό γραμματέα την νομοθέτησή του, δεδομένου ότι ο Κώδικας που τελικά εισήγαγε ο προηγούμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, ουδεμία σχέση είχε με όσα αποφασίσθηκαν από την Επιτροπή των φορέων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού κοινωνικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της καταπολέμησης του παρεμπορίου με την επανεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου για την αντιμετώπισή του (ΣΥΚΑΠ), της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο μετά από απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων, των βελτιώσεων του πλαισίου της επαγγελματικής στέγης και της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην αγορά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε παράλληλα από τον κ. Παπαδεράκη την ενεργοποίηση του «Παρατηρητηρίου Εμπορίου» και την αξιοποίησή του από το υπουργείο, καθώς αποτελεί την πιο οργανωμένη και συστηματική βάση παρακολούθησης και καταγραφής των εξελίξεων στο εμπόριο και στην χώρα και ιδανικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικής.
Εκτός των παραπάνω, συζητήθηκε επίσης η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάσα και οξυγόνο σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τη χορήγηση «μικροδανείων».
Ακόμη μία παράμετρος, η αποτελεσματική διευθέτηση της οποίας συνιστά επιτακτική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρείν, αφορά στη θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού πλαισίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε στον γενικό γραμματέα ενημερωτικό σημείωμα με στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δισ. είναι στεγαστικά, τα 12 δισ. καταναλωτικά και τα 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, τα οποία αυξάνονται κατά περίπου 400 εκατομμύρια μηνιαίως. Το 15% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ανέρχονται στα 100 δισ. ευρώ οφείλονται στις Τράπεζες από νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η ΕΣΕΕ πρότεινε προς τον γενικό γραμματέα ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ευεργετικές διαδικασίες για τους άπορους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Με το πέρας της συζήτησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση βεβαίως να δοθούν οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που την ταλανίζουν. Παράλληλα, συμφώνησαν να υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος» επικοινωνίας ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία και στην ΕΣΕΕ και συνεχής συνεργασία για την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων της Μμε ελληνικής επιχείρησης.