Την άμεση συγκρότηση μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θ’ ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (CETA και TTIP -μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ), προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Greenpeace, αποτελούμενη από τους Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, και την Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP και τη CETA. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, Κωνσταντίνος Αθανασίου και Κωνσταντίνος Βασιλάκης.
«Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, διότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η διατλαντική συμφωνία που, εν κρυπτώ και παραβύστω, προετοιμάζεται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Greenpeace. Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι η ελληνική Βουλή είναι από τα λίγα κοινοβούλια που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα μέσα το καλοκαίρι η Βουλή θ’ αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για το θέμα, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων με διεθνή αναγνώριση και ενασχόληση με το ζήτημα, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πέραν των βουλευτών.
«Εσείς πράξατε καλώς από την πλευρά σας να δώσετε έναυσμα με την προσπάθειά σας προκειμένου και ατομικά οι βουλευτές να πάρουν θέση. Το ζήτημα είναι να τοποθετηθούν έγκαιρα, για ό,τι γίνεται, τόσο η Βουλή όσο και η κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί. Η πρωτοβουλία την οποία παίρνουμε είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, κ. Σταθάκη. Σε κάθε βήμα θα υπάρχει και κυβερνητική συμμετοχή, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η θέση της χώρας», τόνισε, καταλήγοντας ο κ. Βούτσης.
«Μία τέτοια κίνηση αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη του σοβαρού κενού διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τις δύο συμφωνίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace και προσθέτει: «Ενώ οι εξελίξεις στη CETA και την TTIP τρέχουν, έχει έρθει επιτέλους η στιγμή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στις δύο συμφωνίες».
Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και τονίζει: «Οι δυο συμφωνίες δεν δέχονται διορθώσεις ή βελτιώσεις αλλά μόνο συνολική απόρριψη πρωτίστως για λόγους δημοκρατίας. Η ημέρα που τα επιχειρηματικά λόμπι θα επιβάλλουν και με τον νόμο πλέον τις επιθυμίες τους σε κυβερνήσεις θα είναι το τέλος για κεκτημένα δεκαετιών στο χώρο των εργασιακών δικαιωμάτων, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και συνολικά της δυνατότητας της κοινωνίας να παρεμβαίνει και να επηρεάζει τα κοινά. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει επίσης να αναλάβει δράση και να πιέσει τους πολιτικούς μας να πουν όχι στις δύο αυτές συμφωνίες στο σύνολό τους».
ΑΠΕ -ΜΠΕ