Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Στους Δελφούς ο φετινός διαγωνισμός Αthena International Olive Oil Competition

Στους Δελφούς ο φετινός διαγωνισμός Αthena International Olive Oil Competition

Τη διοργάνωση του 3ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum.

O AΤΗIOOC 2018 θα διεξαχθεί 26 έως και 28 Μαρτίου 2018 στους Δελφούς, με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από 12 χώρες. Μετά την επιτυχημένη, πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα το 2016, ο AΤΗIOOC διεξήχθη πέρσι στη Μεσσηνία με 295 συμμετοχές από 11 χώρες και απένειμε 175 μετάλλια. Φέτος, ο AΤΗIOOC 2018 αναμένεται ακόμα πιο φιλόδοξος και δυναμικός, με συμμετοχές που θα ξεπεράσουν τα 300 δείγματα απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η 02/03/2018.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός αλλάζει τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού ελαιώνα. Οι Δελφοί, με το Μαντείο τους, θεωρούνταν στην αρχαιότητα το κέντρο του κόσμου ενώ σήμερα προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το περίφημο «Δελφικό Τοπίο» περιλαμβάνει 55.000 στρέμματα ελαιώνα με πάνω από ένα εκατ. ελαιόδεντρα. Στην περιοχή δεσπόζει η ποικιλία ελιάς «Άμφισσα», μία από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες, η οποία αξιοποιείται τελευταία αποτελεσματικά και στην παραγωγή ελαιολάδου.

Ο  «Αthena International Olive Oil Competition» ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία έξτρα παρθένο και φυσικά, η χώρα που ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και που ενδεχομένως εξημέρωσε την ελιά. Ωστόσο το ελληνικό λάδι δεν έχει ακόμα κερδίσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στόχος του διαγωνισμού είναι να συμβάλλει στην αναγνώριση αυτή, όντας διεθνής, δηλαδή με ξένες συμμετοχές που ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δειγμάτων και ξένους κριτές που συναποτελούν τα 2/3 της κριτικής επιτροπής.