Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό startup “Mina’s Sauces”

Στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό startup “Mina’s Sauces”

Τα πρώτα βήματα στις αγορές του εξωτερικού κάνει το ελληνικό start up “Mina’s Sauces”, μία από τις πρώτες επιχειρηματικές ομάδες που εντάχθηκαν στην Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ. Σκοπός της είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προστατευμένα με πατέντες, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα. Χρησιμοποιώντας φρούτα της ελληνικής γης, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακή σουμάδα, ελληνικό ξίδι, παράγονται ομογενοποιημένα vinaigrettes με φρούτα, που δίνουν ξεχωριστή γεύση σε σαλάτες, κρύα πιάτα κρεάτων, τυριά κ.λ.π.

Αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία συνεργασιών με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπουν από κοινού στη διεθνή αγορά. Σήμερα μετά από 10 μήνες στη Θερμοκοιτίδα έχει δημιουργηθεί μια μικρή παραγωγική μονάδα και γίνονται τα πρώτα βήματα στις αγορές του εξωτερικού, ενώ η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία και με τον σεφ Μιχάλη Σκούρτη, μέλους του chef club, καθώς όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτριά της , “η γαστρονομία μπορεί και συνεργάζεται με τη χημεία τροφίμων για απαιτητικά γούστα αλλά με χαμηλό κόστος”.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα συμμετάσχει στο bazaar του ελληνικού σχολείου στην Αμβέρσα σε συνεργασία με την εταιρία ladi biosas, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της ελληνικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΟΡΑΜΑ, να συγκεντρώσει χρήματα για την λειτουργία του ελληνικού σχολείου, στην Αμβέρσα, που χρηματοδοτείται μόνο από χρήματα της ομογένειας, για παιδιά από 3 ετών έως 12 ετών 2ης και 3ης γενιά Ελλήνων. Ακόμη η εταιρεία θα παρουσιάσει τα προϊόντα της στην Ολλανδία στο Κέντρο Καλών Τεχνών του Waalwjik από 6 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Δεκεμβρίου 2015.

 

Ποιά είναι η Ρέτα Μπασακίδου

Η Ρέτα Μπασακίδου που ξεκίνησε την ιδέα, είναι τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές, σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, αλλά και σε μικρομεσαίες οικογενειακές βιοτεχνίες. “Ένα από τα κύρια αντικείμενα των τεχνολόγων τροφίμων είναι ο βιομηχανικός σχεδιασμός τροφίμων καθώς στη βιομηχανία τροφίμων ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και μόνον η καινοτομία μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση. Η διαφοροποίηση μου είναι πως δουλεύω ανεξάρτητα, σχεδιάζω και κατοχυρώνω στον ΟΒΙ τα καινοτόμα προϊόντα μου και σύντομα στοχεύω να επεκταθώ σε παγκόσμιο επίπεδο” όπως σημειώνει η ίδια. Δίνει σημασία στις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα γιατί, όπως εξηγεί, η δημιουργία ενός προστατευμένου από ανταγωνισμό, περιβάλλοντος, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και επέκτασης της επιχείρησης και των συνεργασιών της. Παρουσιάζοντας το προϊόν η κυρία Μπασακίδου αναφέρει ότι πρόκειται για:

– ομογενοποιημένες vinaigrettes με χυμούς φρούτων ή/και με μέλι, ή/και με μελισσοκομικά προϊόντα. Η διαφορά τους ως προς τις άλλες vinaigrettes (λαδόξυδα) είναι ότι έχουν σταθερή ομοιόμορφη γεύση

– Σάλτσες με χυμούς φρούτων για κρέατα, έτοιμες προς χρήση.

– Αφυδατωμένες μαρινάτες. Οι μαρινάτες αυτές, εφόσον διαλυθούν σε χλιαρό νερό και προστεθεί λάδι, διεισδύουν στις ίνες του κρέατος, το μαλακώνουν και εμπλουτίζουν το χρώμα και τη γεύση του με μπαχαρικά.

 

Η ιστορία πίσω από την εταιρεία

“Όλα ξεκίνησαν από την προγιαγιά μου”, διηγείται η κυρία Μπασακίδου, “τη γιαγιά της μητέρας μου, μια εύπορη εβραία, Σμυρνιά, την Mina Benguiate, η οποία ταξίδεψε με την οικογένειά της από τη Σμύρνη στη Γαλλία και μετά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία για 5 χρόνια. Φρόντιζε την οικογένειά της, προσπαθώντας να διατηρήσει τις παραδόσεις της Σμύρνης αλλά και να ενσωματώσει τις νέες πολιτισμικές εμπειρίες. Έτσι δημιούργησε νεωτερισμούς τόσο γαστρονομικούς όσο και ως προς τον τρόπο ζωής της οικογένειας. Μετακομίζει στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της εξαδέλφης της, μιας κοσμικής εβραίας, επιστήθιας φίλης του Γεωργίου του Α’, η οποία της ανοίγει τις πόρτες της τότε κοσμικής Αθήνας. Ο κοσμοπολίτικος αέρας και οι πρωτότυπες ιδέες της την έκαναν δημοφιλή και σύντομα κέρδισε την εμπιστοσύνη της Ελισάβετ της Ρουμανίας. Χάθηκε το 1944 μαζί με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της. Ωστόσο είχε μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία της, τα μυστικά της και τον τρόπο σκέψης της στην μοναχοκόρη της, τη γιαγιά μου. Η ιστορία περνάει, από γενιά σε γενιά.

Σήμερα προσπαθώ να δημιουργώ στη δουλειά μου τους δικούς μου νεοτερισμούς, και την αξία αυτής της φιλοσοφίας, προσπαθώ να την μεταδώσω στον 6χρονο γιό μου, ενθαρρύνοντας τη φαντασία του και τη δημιουργικότατα του”.