Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Στις 28 και 29 Μαΐου τα βραβεία Taste & Design Olymp Awards

Στις 28 και 29 Μαΐου τα βραβεία Taste & Design Olymp Awards

Στις 28 και 29 Μαΐου του 2016 διεξάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα βραβεία TASTE & DESIGN OLYMP AWARDS 2016 τροφίμων και ποτών.
Ο διαγωνισμός είναι διπλός και περιλαμβάνει τόσο τη γευσιγνωσία και διάκριση μοναδικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα ως προς την ποιότητα και την γεύση τους, όσο και την αξιολόγηση των συσκευασιών τους. Έτσι, θα απονεμηθούν βραβεία από δύο διαφορετικές κριτικές επιτροπές και με διαφορετικά κριτήρια για τα TASTE Olymp Awards 2016, διαγωνισμός ποιότητας τροφίμων και ποτών και DESIGN Olymp Awards 2016, διαγωνισμός συσκευασίας τροφίμων και ποτών.
Δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης Taste Olymp Award αλλά και στο βραβείο καλύτερης συσκευασίας Design Olymp Award έχουν όλα τα επώνυμα τυποποιημένα (όχι χύμα) τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση και με τα διακριτικά τους στοιχεία να αναγράφονται σωστά και με σαφήνεια στην ετικέτα, προϊόντα δηλαδή έτοιμα για διάθεση προς το καταναλωτικό κοινό. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν γαλακτοκομικά, μέλι, ζυμαρικά, παξιμάδια, ελαιόλαδο, ελιές, τσάι, κρασί, τσίπουρο, οινοπνευματώδη, βιολογικά, προϊόντα κρέατος, ψαρικά, μπαχαρικά κ.ο.κ.
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των προϊόντων για τα Taste Olymp Awards γίνεται με τυφλή γευσιγνωσία, χωρίς συσκευασία και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους.
Η αξιολόγηση των δειγμάτων γίνεται από το Olymp Awards Chef’s Jury Panel με panel leader τον chef Κωνσταντίνο Μουζάκη βραβευμένο “Chef Europe 2015”. Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκιμάζει, και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα. Τα προϊόντα αξιολογούνται με κριτήριο τις ξεχωριστές τους ιδιότητες και δεν συναγωνίζονται μεταξύ τους.
Για τον διαγωνισμό Design Olymp Awards συσκευασίας την ομάδα κριτών έχει αναλάβει η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας. Τα προϊόντα δοκιμάζονται από πολυάριθμο πάνελ 10 κριτών επαγγελματιών στους τομείς της γραφιστικής, της οπτικής επικοινωνίας και την συσκευασίας.
Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αξιολογηθεί η ποιότητα και η αισθητική της εγχώριας παραγωγής που εξελίσσεται συνεχώς και ανταγωνίζεται πλέον επί ίσοις όροις τα προϊόντα από το εξωτερικό.
Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή δειγμάτων και την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 26η Μαΐου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες  http://www.olympawards.co.uk/el/