Ειδήσεις
Home / Retail / Στα.. κάγκελα η αγορά για τον ΦΠΑ – Με “λουκέτο” απειλείται η μικρή λιανική

Στα.. κάγκελα η αγορά για τον ΦΠΑ – Με “λουκέτο” απειλείται η μικρή λιανική

Την αντίδρασή τους προς το ενδεχόμενο αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, εκφράζουν επιχειρηματίες και φορείς της αγοράς, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά την αναποτελεσματικότητα και τις καταστροφικές συνέπειες του μέτρου.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) για τις δυσμενείς επιπτώσεις στα μικρά καταστήματα πώλησης τροφίμων και την εστίαση. Όπως αναφέρεται, ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας και οι μεγάλοι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας που τροφοδοτούν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως επίσης η εστίαση και οι μεταφορές θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Ιδιαίτερα τα μικρά, συνοικιακά παντοπωλεία και μίνι – μάρκετ που δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν, σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».

Το ΕΕΑ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τους δανειστές να αποσύρουν κάθε σκέψη και σενάριο για αύξηση των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας, η οποία είναι η πλέον άδικη μορφή φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους ανεξαιρέτως εισοδήματος.

Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναφέρεται ότι θα είναι ακόμη μια αντι-αναπτυξιακή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική επίθεση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση μέσου ελληνικού νοικοκυριού και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.

Επισημαίνεται δε ότι «είναι απορίας άξιον πως μετά από τόσες εβδομάδες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να καταλήγουν στην «αποτυχημένη πεπατημένη» της φορολογικής αφαίμαξης και μάλιστα των πιο οικονομικά ευάλωτων καταναλωτών και επαγγελματικών ομάδων».

 

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α. επισημαίνει:

«…Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής ότι, αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Επίσης, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ´ όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δισ ευρώ, ενώ το 21% των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά στον Φ.Π.Α. Εάν η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει τρείς πολύτιμους μήνες, για να καταλήξει στο σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και σε επιπλέον 500 εκ. ευρώ επιβάρυνση για την αγορά, έχω να δηλώσω ότι, στις φορολογικές αλλαγές, όσα λέγονται δεν γίνονται και όσα γίνονται, δεν περιγράφονται…».

 

Στις παραπάνω «φωνές» προστίθεται και αυτή των Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής, οι οποίοι αντιδρούν στην φημολογούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καπνού (ΕΦΚ).

Όπως ειδικότερα αναφέρουν: «Εάν αυξάνοντας το φόρο καπνού η κυβέρνηση πρωτοτυπούσε, θα κάναμε λόγο για πειραματισμό ή αστοχία και θα προειδοποιούσαμε για τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην λιανική αγορά καπνού.

Πρόκειται, όμως, για την όγδοη αύξηση μέσα σε μόλις επτά χρόνια. Με τις προηγούμενες επτά, το δημόσιο κατόρθωσε να εισπράξει, αντί για πρόσθετα έσοδα, λιγότερα από το 2009. Το μόνο που πέτυχε ήταν να πετάξει δέκα χιλιάδες οικογένειες περιπτερούχων και ψιλικατζήδων στο δρόμο, να περιορίσει την νόμιμη αγορά καπνού κατά 50% και να εκτοξεύσει το λαθρεμπόριο κατά 36%».