Μια σημαντική καινοτομία παρουσιάστηκε στην 12η Agrothessaly από το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO. Ένα νέο λογισμικό Υπολογισμού Κόστους των εργασιών που κάνει ένας παραγωγός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το εργαλείο αυτό θα διατίθεται δωρεάν στους παραγωγούς μέσα από το ανανεωμένο website του Προγράμματος Σκληρού Σίτου MISKO (miskoprogrammasitou.gr) για να μπορούν εμπιστευτικά και ευέλικτα να διαμορφώνουν τα βέλτιστα σενάρια για την παραγωγή τους, συνυπολογίζοντας εξατομικευμένα τους παράγοντες που αφορούν στη δική τους καλλιέργεια.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου του κ. Δημήτρη Καλφούντζου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος και χρηματοδοτήθηκε από τη MISKO, μελέτησε και ανέλυσε τον τρόπο που επιδρούν οι διαφορετικές μέθοδοι άρδευσης και υδρολίπανσης στην παραγωγή και την ποιότητα του σκληρού σίτου.
Επιπρόσθετα, η κ. Παρασκευή Αγραφιώτη, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και συμμετέχουσα στις μεταπτυχιακές έρευνες που υλοποιούνται με χρηματοδότηση του Προγράμματος, παρουσίασε την εργασία της για τις εναλλακτικές δυνατότητες ελέγχου εντόμων αποθηκών για την ασφαλή και χωρίς υπολείμματα φαρμάκων αποθήκευση του σκληρού σιταριού.
Μιλώντας συνολικά για το Πρόγραμμα, ο κ. Κώστας Θεοχαρίδης, Υπεύθυνος Αγορών MISKO, ανέφερε ότι : «Επιδίωξή μας είναι να γίνει πιο βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον η καλλιέργεια του σκληρού σίτου στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την βελτίωση των μεθόδων παραγωγής, της εκπαίδευσης όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλων των κρίκων της αλυσίδας αυτής».
Τις δράσεις του Προγράμματος και τα αποτελέσματα του συνόλου των μελετών που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς παρουσίασε κ. Θεοφάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου ΜISKO, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μέσω του Προγράμματος θέλουμε να βοηθηθούν οι αγρότες να παράγουν υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, δηλαδή υψηλής ποιότητας σκληρό σιτάρι, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν χαμηλό κόστος ώστε να καθίσταται η καλλιέργειά τους ανταγωνιστική και βιώσιμη».
Η παρουσίαση του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO στην 12η Agrothessaly ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον παραγωγό Ευάγγελο Ανατολίτη από την Μεσοράχη Λάρισας για τη 15ετή συμμετοχή του στην συμβολαιακή καλλιέργεια σκληρού σίτου της MISKO.