Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, στην Αθήνα. Τα Μέλη του Συνδέσμου, καθώς και σημαντικοί παράγοντες της Πολιτείας, του επιχειρείν και της αγοράς βρέθηκαν και πάλι μαζί, σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση για τον κλάδο.
Στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την επόμενη ημέρα. Σημαντικοί ομιλητές σχολίασαν τις εξελίξεις και τον πολυδιάστατο αντίκτυπό τους και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους για τα καίρια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Στο πάνελ, με θέμα «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και οι προκλήσεις του αύριο», συμμετείχαν: ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Όμιλος Εταιρειών, ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Δ/ντης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Δ/νων Σύμβουλος MRB Hellas A.E.
Ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία 3 χρόνια, αφενός λόγω της πανδημίας, αλλά και από τις πρόσφατες αλλεπάλληλες κρίσεις (ενεργειακή, γεωπολιτική). Συγκεκριμένα τόνισε την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις του κλάδου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, μέσα σε ένα επιβαρυμμένο περιβάλλον όπου διακυβεύεται η βιωσιμότητα της Βιομηχανίας Τροφίμων. Ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας για να παραμείνει ζωντανός και ανταγωνιστικός ο κλάδος, που έχει τεράστια βαρύτητα για την εγχώρια οικονομία και την κοινωνία.
«Ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να προσελκύσει πολλές ξένες επενδύσεις», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ως προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, έθεσε τη συνένωση δυνάμεων επιχειρηματικού κόσμου και πολιτείας, τη στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των νέων αναγκών και συνηθειών που διαμορφώθηκαν στο καταναλωτικό κοινό, μέσα από τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ο κλάδος προσφέρει καθοριστική στήριξη στην ελληνική οικονομία, καθώς κατέχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές και συνιστά τον μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της μεταποίησης, προσφέροντας σημαντική στήριξη στο ΑΕΠ. Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι «υπάρχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της έρευνας-καινοτομίας και της αύξησης των επενδύσεων».
Για τις εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους, μίλησε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & Δ/νων Σύμβουλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Όμιλος Εταιρειών. «Το περιβάλλον και ο κλάδος τροφίμων σε όλη του την αλυσίδα, έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σημαντικών και συνεχών κρίσεων όπως το COVID, η κλιματική αλλαγή και πιο πρόσφατα η ενεργειακή κρίση και η εισβολή στην Ουκρανία. Παρά τη σημασία που έχει η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων κόστους, απαιτείται πιο ολιστική προσέγγιση με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης και αυτονομίας και επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό, μπορούν οι εταιρίες του κλάδου να επιταχύνουν τη πρόοδο τους σε θέματα στη πράσινη μετάβαση αλλά και στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ένα περιβάλλον που προδιαγράφεται ευμετάβλητο και πιο απαιτητικό».
Ο Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Δ/ντης ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στην κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία που μετά την κρίση της πανδημίας και μέσα σε πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και παγκόσμια αβεβαιότητα πρέπει να βρεθεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Περιέγραψε διαχρονικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που οδηγούν σε εσωστρέφεια και άρα υποσκάπτουν την ανάπτυξή της, όπως και άλλα που μπορεί πλέον να οδηγήσουν σε θετική πορεία, ιδίως μέσω καινοτόμων επενδύσεων. Υπογράμμισε απαραίτητες προϋποθέσεις πολιτικής, όπως την υποστήριξη ενός σταθερού πλαισίου με χαμηλότερη επιβάρυνση στην εργασία.
Τέλος, ενδιαφέρον είχε η ομιλία του κ. Δημήτρη Μαύρου, Δ/ντα Συμβούλου MRB Hellas A.E., ο οποίος παρουσίασε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τονίζοντας ότι «Ζητείται Ανθεκτική Ελπίς. Οι Μάρκες σήμερα οφείλουν να βάλουν τον άνθρωπο και όχι τον καταναλωτή στο επίκεντρο της προσοχής τους. Το όχημα τους είναι πλέον το Social Purpose που στοχεύουν ή αλλιώς το να γίνουν Εταιρικοί Συμπολίτες επιλέγοντας μέσα από τα 17 Global Goals. Ο πιστός καταναλωτής πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση. Η προστασία του «είδους» βασίζεται στα 4 δομικά στοιχεία του περίφημου Cx που αποτελούν πλέον τα μεγάλα ζητούμενα των Μαρκών».