Ειδήσεις
Home / Top Slider / ΣΕΒΤ: Πρωτοφανής μείωση κατανάλωσης σε βασικά είδη διατροφής

ΣΕΒΤ: Πρωτοφανής μείωση κατανάλωσης σε βασικά είδη διατροφής

Πτώση της τάξης του 5%-7% καταγράφουν κατά το πρώτο δίμηνο του 2017 οι πωλήσεις βασικών προϊόντων διατροφής, όπως γάλα και ψωμί, καταδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις από την μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Καλούσης, χαρακτηρίζοντας την πτώση πρωτοφανή. Ο ίδιος ανέφερε πως ο καταναλωτής προσέχει πάρα πολύ τι αγοράζει σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη ρευστότητας και στις μεγάλες επισφάλειες που υπάρχουν.

“Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, “έχει κάνει πάρα πολλούς από τη βιομηχανία τροφίμων – ποτών να μην μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ και να αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα”.

Ο κ. Καλούσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. προέρχονται από εξαγωγές.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα capital controls και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης.

Ανέφερε ωστόσο ότι ο κλάδος μπορεί να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη, στηριζόμενος σε  τέσσερις πυλώνες: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, έρευνα –καινοτομία και νέες επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο για να επιτευχθούν τα παραπάνω, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοκρατία, ένα σταθερό φορολογικό και διοικητικό καθεστώς και ένα σύγχρονο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Καλούσης επανέλαβε την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρχίσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στο θεμελιώδη –όπως τόνισε- ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της μεταποίησης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρά την αύξηση των εξαγωγών του κλάδου και την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, οι ελληνικές εξαγωγές υπολείπονται των δυνατοτήτων της χώρας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλή διείσδυση στα παγκόσμια δίκτυα.

Η προσέλκυση και διατήρηση ξένων άμεσων επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, πέρα από το γεγονός ότι θα συμβάλουν στην μείωση του κενού των επενδύσεων. Οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε επίσης ότι ο κλάδος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και από τη δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος.

Τέλος ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου παράλληλα με τη μείωση των δαπανών να υπάρξει και μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.