Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / ΣΕΒΤ: Η έρευνα και καινοτομία ως πυλώνας ανάπτυξης

ΣΕΒΤ: Η έρευνα και καινοτομία ως πυλώνας ανάπτυξης

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης καθώς και θεσμικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση –Brokerage event: «Η Έρευνα & η Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών (ΣΕΒΤ).

Παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης, ο ΣΕΒΤ μέσα από την εκδήλωση αυτή κατάφερε να φέρει σε επαφή τη Βιομηχανία Τροφίμων με Ερευνητικούς Φορείς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Με τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life” και του Ευρωπαϊκού Έργου SINERGIA, ο ΣΕΒΤ αποδεικνύει έμπρακτα την πεποίθησή του ότι η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων, αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου brokerage event ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών δήλωσε σχετικά : «Με τη σημερινή μας εκδήλωση καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επιτυχία και η διαρκής ανάπτυξη των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας, που στηρίζει την καινοτομία και μιας νοοτροπίας δεκτικής απέναντι στη διαρκή βελτίωση και την αλλαγή» Και συνέχισε τονίζοντας: «Όραμα του ΣΕΒΤ είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας Θωμάς Μαλούτας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κατεξοχήν πεδίο όπου νέες  πρακτικές –οι οποίες συνδέονται με την έρευνα και καινοτομία-μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση και αναπτυξιακή διέξοδο για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «Στόχος της ΓΓΕΤ είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ενίσχυσης που προσφέρει στις ερευνητικές και επιχειρηματικές αυτές προσπάθειες».

Επιπλέον, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Γκόλιας τόνισε τη σπουδαιότητα της έρευνας αναφέροντας ότι «Σήμερα που η χώρα αναζητάει μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, η σύνδεση του Πανεπιστημίου… με τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Και αυτό γιατί μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βασίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής και στο καταρτισμένο και υψηλών δυνατοτήτων ανθρώπινο δυναμικό». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η σημερινή εκδήλωση κινείται σαφώς προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της σχέσης Βιομηχανίας Τροφίμων με τα ΑΕΙ, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία που αναπτύσσεται σε αυτά να γίνει πράγματι το κλειδί για την ανάπτυξη της παραγωγικής αλυσίδας της χώρας».

Από πλευράς της Ερευνητικής Κοινότητας παρουσίασαν το έργο τους οι ομάδες από τα εξής Ιδρύματα: Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Χαροκόπειο Παν/μιο.

Τις παρουσιάσεις των παραπάνω Ερευνητικών Φορέων ακολούθησε το τελευταίο -και κύριο- μέρος της εκδήλωσης, οι «Δράσεις Δικτύωσης», στη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα οι συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Βιομηχανίας και των ερευνητικών ομάδων σε μια πρώτη επαφή για κοινό πεδίο δράσης.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις 24 Ιουνίου θα λάβει χώρα και η τελετή βράβευσης του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia ο οποίος φέτος έχει σημειώσει συμμετοχές ρεκόρ από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτόμο σκέψη και την ευρηματικότητα των νέων στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής