Τα Μέλη του Συνδέσμου, σημαντικοί παράγοντες της Πολιτείας, του Επιχειρείν και της Αγοράς, ανέδειξαν μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, την ανθεκτικότητα που έδειξε ο κλάδος της παραγωγής στην περίοδο της πανδημίας, την εξωστρέφειά του αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Οι ομιλητές, παρουσίασαν τα καίρια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και τις προϋποθέσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου της παραγωγής ελληνικών αποσταγμάτων.
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου, που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Έναν κλάδο από τους πιο εξωστρεφείς, καθώς πάνω από το 75% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εξάγεται σε άλλες χώρες. Τόνισε τη διάδοση της ελληνικότητας των αποσταγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εξόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής ο οποίος δήλωσε ότι πραγματοποιούνται καθημερινοί αγώνες από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την προστασία των δημοσίων εσόδων, της υγείας των καταναλωτών αλλά και την περιστολή του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, επεσήμανε την αύξηση των εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά κατά 35%, όσο και του ΦΠΑ στα εν λόγω είδη κατά 40%, καθώς και τη διενέργεια (το πρώτο πεντάμηνο του 2022) περίπου 5.000 ελέγχων με βεβαίωση πάνω από 1,2 εκ.€, σε φόρους και πρόστιμα. Όσον αφορά το Lotify, ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη στην τελική φάση η ολοκλήρωση της δωρεάς, αναγνωρίζοντας την καλή συνεργασία των ιδιωτικών φορέων και των υπηρεσιών. Επίσης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων επιχειρήσεων που διακινούν νοθευμένα ποτά.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Χάρης Μαυράκης Γ.Γ. ΣΕΑΟΠ, ο οποίος συνεχάρη την ΑΑΔΕ για την δημιουργία του συντονιστικού κέντρου λαθρεμπορίου ΣΕΚ και επεσήμανε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, βέβαια εντοπίζονται σημεία προς βελτίωση για θέματα της εγχώριας αγοράς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης απόφασης ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, που θα δίνει παράταση στην προθεσμία ογκομέτρησης των δεξαμενών τους (όπως ισχύει ήδη για τα ποτοποιεία) δεδομένου ότι όλο το πλαίσιο της ογκομέτρησης των δεξαμενών αλκοόλης και ποτών είναι υπό αναθεώρηση. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπής αποσταγμάτων που θα εξετάζει και θα εισηγείται συνολικά τα θέματα του κλάδου. Τόνισε ότι ο ΕΦΚ είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό καθώς στο νόμο για την περιστολή του λαθρεμπορίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το Lotify και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ήδη καλούνται να συμπληρώνουν στοιχεία της δραστηριότητάς τους σε διαφορετικές πλατφόρμες κάτι που εγκυμονεί κινδύνους λάθους. Παράλληλα, προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν με τους παραγωγούς και στα θέματα της εγχώριας αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου προς όφελος όλων.
Στην ομιλία της,
η κ. Διονυσία Στεφανίτση Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων της Γ.Δ. του ΓΧΚ., επεσήμανε την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν τα δύο μέρη, και
στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του εθνικού νομοθετικού πλαισίου παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κανόνων. Το Γενικό Χημείο του Κράτους επεξεργάζεται προτάσεις για τα θέματα του κλάδου όπως είναι α) οι διατυπώσεις και διαδικασίες για την έγκριση χρήσης δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης, β) η ρύθμιση του ποσοστού φύρας κατά την απόσταξη για αρωματισμό της αιθυλικής αλκοόλης και γ) το πλαίσιο λειτουργίας των αποσταγματοποιών. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες της υπηρεσίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για θέματα του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών.
Από πλευράς ΣΕΑΟΠ, τον λόγο πήρε στη συνέχεια
ο κ. Κώστας Ράπτης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ο οποίος, αφού ανέφερε ότι ελπίζει σε καθορισμό της φύρας απόσταξης για άλλη εκτός ούζου περίπτωση (τζιν, δημιουργία εκχυλισμάτων κλπ) ανέδειξε επιπλέον τα θέματα του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωση και την λειτουργική και κοστολογικά ορθή πρακτική των ογκομετρήσεων. Επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου της παλαίωσης για μια ποτοποιία καθίσταται πρακτικά αδύνατη βάσει των ισχυόντων δεδομένων και συνιστά κατάφορη παραβίαση της ισότητας ανταγωνισμού εις βάρος των εγχώριων παραγωγών. Επίσης έκανε αναφορά στην εξωστρέφεια του κλάδου ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί ο μεγάλος όγκος εξαγωγών αλλά θα πρέπει να είναι και η προστιθέμενη αξία αντίστοιχα αυξημένη. Αναφερόμενος στην ογκομέτρηση των δεξαμενών ποτοποιείων και αποσταγματοποιείων και στον συχνό επανέλεγχο ο οποίος έχει υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις τόνισε ότι πρακτικά έχει μικρή σημασία γιατί η καθημερινή χρέωση και πίστωση σε αυτές διενεργείται με ζύγιση και πλήρωση φιαλών αντίστοιχα. Εξήγησε δε ότι πρακτικά αξίζει να γίνεται επαναογκομέτρηση μόνο σε περιπτώσεις μετακίνησης η άλλης διαπιστωμένης επέμβασης της συγκεκριμένης δεξαμενής.
Στο πάνελ, με θέμα «Ενεργειακή-γεωπολιτική κρίση & οι επιπτώσεις τους, στην βιωσιμότητα του κλάδου τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ κος Χάρης Μαυράκης, ο οποίος έκανε την εισαγωγή καλωσόρισε τους εκπροσώπους προμηθευτές φιαλών & συσκευασίας και συντόνισε τη συζήτηση.
Ο κ. Ηλίας Βαλαβάνης εκπροσωπώντας την Berlin Packaging, παρουσίασε την διαχρονικότητα του θέματος της έλλειψης του γυαλιού γενικά στην Ευρώπη , η οποία ξεκίνησε προ 2ετίας λόγω Covid με την αδυναμία της υαλουργίας της Κίνας να τροφοδοτήσει τις αγορές, ακολούθησε με αυξήσεις των μεταφορικών & καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τρίτες χώρες. Έτσι η ευρωπαϊκή υαλουργία κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης. Όμως με τα νέα δεδομένα όπως, ο πόλεμος στην Ουκρανία που προκάλεσε την καταστροφή κάποιων υαλουργείων, η αύξηση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η κατάσταση επιδεινώθηκε και όπως επεσήμανε τα υαλουργεία χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε κωδικούς προϊόντος μεγάλης ζήτησης καθώς οι κωδικοί μικρής ποσότητας έχουν υπερβάλλον κόστος. Η εταιρεία που εκπροσωπεί, διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή και προσπαθεί να δώσει λύση, είναι σε συνεχή συνεργασία με τον παραγωγό και τον πελάτη , δημιουργώντας stock όταν υπάρχει παραγωγή και τροφοδοτώντας τους πελάτες με τις απαιτούμενες ποσότητες ποιοτικών & καινοτόμων προϊόντων.
Η κ. Ουρανία Κωνσταντάκη, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας SAN GLASS αναφέρθηκε συνοπτικά στην παγκόσμια εικόνα της υαλουργίας επισημαίνοντας τις εξαγορές μικρότερων βιομηχανιών από κολοσσούς του κλάδου με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό στην αγορά.
Από την, ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Α.Ε, ο κ. Αρίστος Κοροπούλης συμφώνησε με τους προηγούμενους συνομιλητές του και τόνισε την προσπάθεια που από πλευράς τους , για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάστασης που έρχεται.
Τον λόγο πήρε ο κ. Μαυράκης και αναφέρθηκε στις συνοπτικά στις προτάσεις του κλάδου:
– Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στο μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.
– Διαύγεια του καθεστώτος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία τους και τη διακίνηση των προϊόντων τους. Πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς. Εντοπισμός των παράνομων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
– Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις.
– Απλοποίηση της γραφειοκρατικής δόμησης των απαιτήσεων των ψηφιακών λειτουργιών.
– Εκσυγχρονισμός & απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής
– Άμεση διεκπεραίωση των διασαφήσεων εξαγωγής από το λιμάνι του Πειραιά για να επιστρέφονται οι εγγυήσεις. Οι υφιστάμενες καθυστερήσεις δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη εξαγωγών .
– Παράταση του χρόνου καταβολής ΕΦΚ & ΦΠΑ στα τελωνεία & δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους, καθώς ούτως ή άλλως καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές .
Κλείνοντας την ημερίδα, ο κος Νίκος Καλογιάννης πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς για την ανάπτυξη του κλάδου, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού αλλά και την υποστήριξη της οικονομίας και της περιφέρειας της χώρας, καθώς σχεδόν όλα τα αποστακτήρια δραστηριοποιούνται στις περιοχές παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αξιοποιώντας τις τοπικές πρώτες ύλες και συμβάλλοντας στην στήριξη των τοπικών οικονομιών της περιφέρειας.