Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, κινούνται οι διεθνείς τιμές βασικών μπαχαρικών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Mintec:
- Η υψηλή παραγωγή λευκού και μαύρου πιπεριού στο Βιετνάμ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, συνέχισε να πιέζει προς τα κάτω τις πιέσεις τις τιμές του προϊόντος κατά τους τελευταίους μήνες. Η παραγωγή στο Βιετνάμ για το 2016 εκτιμάται μεταξύ 150.000 και 160.000 τόνων, αυξημένη έως και 20% σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2017 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 200.000 τόνους, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
- Αύξηση της τάξης του 7% παρουσιάζουν από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι τιμές του κόλιανδρου, λόγω της μειωμένης προσφοράς. Οι εκτάσεις που θα σπαρθούν την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο -και που θα συγκομιστούν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2017- αναμένεται να είναι λιγότερες από πέρυσι, επειδή οι αγρότες έχουν στραφεί σε πιο επικερδείς καλλιέργειες, όπως το κύμινο και τα όσπρια.
- Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του ινδικού τζίντζερ, λόγω της αύξησης της παραγωγής στη Νότια Ινδία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές τιμές για το τζίντζερ στη σεζόν 2014/15 ενθάρρυναν τους αγρότες να αυξήσουν την περιοχή παραγωγής τους. Οι χαμηλές τιμές για τα αποξηραμένα τζίντζερ αναμένεται να κατευθύνουν τους παραγωγούς στην πώληση ποσοτήτων στην αγορά νωπών προϊόντων, προκαλώντας ενδεχομένως περιορισμό της προσφοράς.
- Πτωτικά κινούνται επίσης οι τιμές για το ινδικό τσίλι, λόγω της αύξησης των εκτάσεων στην περιοχή παραγωγής. Νωρίτερα στη σεζόν, οι καταρρακτώδεις βροχές στην Guntur κατέστρεψαν τις καλλιέργειες βαμβακιού, αναγκάζοντας τους αγρότες να φυτέψουν τσίλι ως εναλλακτική λύση. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι σχετικά υψηλές τιμές που επικράτησαν φέτος για τις πιπεριές τσίλι.