Ειδήσεις
Home / Top Slider / Σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός για τις επισημάνσεις στις ετικέτες

Σε εφαρμογή ο νέος Κανονισμός για τις επισημάνσεις στις ετικέτες

Σε εφαρμογή τέθηκε από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, κυρίως μέσω τροποποιήσεων στις ετικέτες που φέρουν. Ο επίσημος φορέας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών «FoodDrinkEurope», χαιρετίζει την εφαρμογή του Κανονισμού.
Από την 13η Δεκεμβρίου 2014 εφαρμόζεται υποχρεωτικά η νέα νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές η οποία ενοποιεί τις Οδηγίες 2000/13/ΕΚ & 90/496/ΕΟΚ σε μια νομοθεσία, τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, με τον οποίο θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που διέπουν τις πληροφορίες για τα τρόφιμα και ειδικότερα η γενική και διατροφική επισήμανση.
Οι βασικότερες αλλαγές με βάση το νέο κανονισμό της Ένωσης είναι:
-Αποσαφήνιση των ευθυνών σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων
-Αναγνωσιμότητα των ετικετών (ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς)
-Έμφαση των αλλεργιογόνων συστατικών στον κατάλογο συστατικών
-Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα
-Αποσαφήνιση των κανόνων που ισχύουν όσον αφορά στην επισήμανση της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης
-Υποχρεωτική διατροφική δήλωση για όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα (με εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων)
-Καθορισμός των διατροφικών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στην υποχρεωτική διατροφική δήλωση
-Καθορισμός κριτηρίων για την πρόσθετη εθελοντική αναγραφή των διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος της ετικέτας.
-Αποσαφήνιση των απαιτήσεων σχετικά με την παροχή πληροφοριών για την εξ αποστάσεως πώληση.

«Το “FoodDrinkEurope” χαιρετίζει την εφαρμογή του κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές και τις νέες ετικέτες που αυτή δημιουργεί. Αποτελεί σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της πληροφόρησης των καταναλωτών», δήλωσε η κυρία Mella Frewen, γενική διευθύντρια του FoodDrinkEurope.

Όπως αναφέρεται, πλέον οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βρίσκουν νέες ετικέτες σε πολλά από τα αγαπημένα τους τρόφιμα και ποτά. Μεταξύ άλλων, εισάγεται ένα ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς, ενώ η παρουσία των αλλεργιογόνων πρέπει να επισημαίνεται στον κατάλογο των συστατικών.
Επιπλέον, από τις 13 Δεκεμβρίου 2016, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα θα περιλαμβάνουν μια διατροφική δήλωση. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών παρέχουν εδώ και πολλά χρόνια πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες και τα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των εικονιδίων «αναφοράς πρόσληψης». Για την καλύτερη κατανόηση του όρου από τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς, το FoodDrinkEurope εγκαινίασε την Παρασκευή 12/12, έναν ειδικό ιστότοπο (http://referenceintakes.eu).

Όπως επισημαίνεται, σε αυτό το στάδιο της εφαρμογής του Κανονισμού, οι καταναλωτές θα βρίσκουν για κάποιο ακόμα διάστημα τα προϊόντα με την «παλαιά» ετικέτα στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κανονισμός επιτρέπει μια μεταβατική περίοδο για προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά ή τυποποιηθεί πριν από την 13η Δεκεμβρίου 2014. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να φέρουν την «παλαιά» ετικέτα μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

“Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να είναι έτοιμη να συμμορφωθεί στον κανονισμό στον προβλεπόμενο χρόνο», σχολίασε η κυρία Mella Frewen. “Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υφίστανται ασάφειες σε κάποια σημεία της νέας νομοθεσίας, τα μέλη μας, τηρούν την δέσμευσή τους στην παροχή πληροφοριών κατά τρόπο σαφή και κατανοητό από τους καταναλωτές”, σημειώνει.

Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες έχουν προβεί σε αλλαγές με βάση τις καλύτερες γνώσεις που υπάρχουν σήμερα. Ενδέχεται ωστόσο, να πρέπει να προβούν σε περαιτέρω τροποποιήσεις στην επισήμανση των ετικετών, όταν οριστικοποιηθούν τα εκτελεστικά μέτρα από τους ιθύνοντες της ΕΕ.

Το FoodDrinkEurope αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του κανονισμού σε εθνικό επίπεδο, κυρίως προκειμένου να αποφεύγονται οι φραγμοί στο εμπόριο στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

 

Μοιραστείτε τοEmail this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin