Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και τον περασμένο Νοέμβριο, αντιδρώντας θετικά στην περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να απορροφάται σημαντικό μέρος των πιέσεων που είχαν ασκηθεί στο διάστημα πριν το 9μηνο του έτους. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το μήνο Νοέμβριο 2014, δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 6,6% στα 2,31 δις ευρώ (από 2,17 δις ευρώ το Νοέμβριο του 2013). Εξαιρουμένων, πάντως, των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι πιο περιορισμένη (+0,9%).
Το αποτέλεσμα της ανόδου του Νοεμβρίου είναι να περιοριστούν περαιτέρω οι ρυθμοί υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο 11μήνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014) να διαμορφώνονται πλέον στο -2,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μικρότερη, στα επίπεδα του -1,5%.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων είχε προβλέψει ότι στο τέλος του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών θα είναι μειωμένη κατά 2-2,5%, σε σχέση με το 2013 (όταν και διαμορφώθηκαν στα 27,6 δις ευρώ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία).
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η άνοδος των εξαγωγών κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αποτελεί ταυτόχρονα παρακαταθήκη, αλλά και σηματωρό εξελίξεων για το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική οικονομία αντιδρά άμεσα σε φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η ενίσχυση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, ως μέσου αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Αυτή η θετική αντίδραση αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη, όταν παράλληλα με τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα, εφαρμόζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης της επιχειρηματικότητας”.
Οπως αναφέρεται, είναι γνωστό ότι για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της είναι κρίσιμος είναι ο λόγος του απαιτούμενου ποσού για την εξυπηρέτησή του προς τα έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται οριακά κάτω από το εν λόγω στόχο και μόνο με νέα αύξηση των εξαγωγών θα στείλει ηχηρό μήνυμα μίας οικονομίας που ανακάμπτει προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφύλαξη και ενίσχυση των ρυθμών ανόδου των εξαγωγών, διέρχονται από την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη και την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης με τους δανειστές της και τους εμπορικούς της εταίρους.
Να σημειωθεί ότι η νέα αύξηση του Νοεμβρίου, προήλθε κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (+10,6%), σε σχέση με την αύξησή τους προς τις Τρίτες Χώρες (+3,1%). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 2%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 1%.
Ειδικά για τον περασμένο Νοέμβριο, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διατηρήθηκε στα επίπεδα του 48%, έναντι 52% των Τρίτων Χωρών. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 61,6% έναντι 38,4% των Τρίτων Χωρών.
Η πορεία ανά κλάδο
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πλειοψηφία των κλάδων των εξαγωγών κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τις Πρώτες Ύλες (-4,2%), τα χημικά προϊόντα (-9,4%), τα διάφορα βιομηχανικά (-3,7%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (-6,6%). Εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός των πετρελαιοειδών (+18,8%), παρουσίασαν και οι κλάδοι του Ελαιολάδου (+57,8%), των μηχανημάτων (+18,7%), των ποτών-καπνού (+18,6%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+9,5%).
Μείωση των εισαγωγών
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Νοέμβριο ανακόπηκε το σερί της ανόδου και καταγράφηκε μείωση κατά 0,8% (στα 3,7 δις ευρώ, έναντι 3,8 δις του Νοεμβρίου του 2013). Η μείωση μάλιστα είναι μεγαλύτερη (-3,3%), αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Αντίθετα με τις εξαγωγές, η μείωση των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (-9,9%%), όταν οι εισαγωγές από τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενισχύοντας έτσι την άποψη περί σημαντικών επιδράσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, λόγω της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Σε επίπεδο 11μήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών εμφανίζεται οριακά αυξημένη κατά 0,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014 εμφανίζονται αυξημένες κατά 6%.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,3%, στα 18,8 δις ευρώ (από 17,8 δις ευρώ στο 11μηνο του 2013). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί κατά 15,5%.