Την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και κτηνοτρόφων με έμφαση σε νέες δεξιότητες, καθώς επίσης την ολιστική προσέγγιση στην παραγωγή και μεταποίηση με έμφαση στην ποιότητα, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, επεσήμαναν ως προϋπόθεση για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, εισηγητές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.
Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες 13 Σεπτεμβρίου 2021, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, o πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, και ο Πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Καταξιωμένοι επιχειρηματίες και εξειδικευμένοι επιστήμονες, εισηγητές και προσκεκλημένοι, κατέθεσαν τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και των στρεβλώσεων που στερούν από τις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2028-35 κατά την οποία, σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες οι επιδοτήσεις θα αντικατασταθούν με χρηματοδοτικά εργαλεία, με την εγγύηση συγχρηματοδοτούμενων πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Γι αυτό, τόνισε, η νοοτροπία μας θα πρέπει να αλλάξει και να αρχίσουμε να ξεχνάμε την επιδότηση 70-75% σε επενδυτικά προγράμματα και να ενημερωθούμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, επεσήμανε ότι η παραγωγή και η μεταποίηση τροφής βιώνουν αυτή τη στιγμή τρεις ταυτόχρονες κρίσεις, περιβαλλοντική, υγειονομική και νέα οικονομική κρίση που επηρεάζουν όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα. Η αντιμετώπιση των κρίσεων είναι ζήτημα βιωσιμότητας για τον αγρότη και για τη συνέχιση της παραγωγής τροφής και για την αγροτοβιομηχανία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, συνεχάρη την ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για την πρωτοβουλία της και επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις δράσεις της, αναγνωρίζοντας ως μεγίστης σημασίας τις συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τον τομέα του επιχειρείν.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, εξήρε την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών, ερευνητών και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, μια πρωτοβουλία, η οποία τόνισε «δεν ακουμπά σε πολιτικές θέσεις και απόψεις, αλλά ακουμπά στην ίδια την πραγματικότητα και γι αυτό εισφέρουν τόσο στον επιστημονικό όσο και στον πολιτικό διάλογο». Πρέπει να ξεφύγουμε, πρόσθεσε, από αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και θέσφατα δεκαετιών.
Ο πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Χριστόδουλος Αντωνιάδης τόνισε η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών και ερευνητικών συστημάτων με την πραγματική οικονομία, είναι βασικός όρος και προϋπόθεση ανάπτυξης στη χώρα. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών, ανέφερε, και η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με το επιχειρείν, μόνο μπορούν να δώσουν αξιόπιστες και καινοτόμες λύσεις, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα.
Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα της χώρας καλείται να διαδραματίσει κεντρικό και καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία σοβαρής ανάπτυξης και ουσιαστικής ανατροπής των σημερινών δεδομένων στην αγροδιατροφή, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α., Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης. Ο κος Σταυρακάκης παρουσίασε τους σκοπούς και το όραμα της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. τονίζοντας ότι η εμβάθυνση και διεύρυνση αυτών των σχέσεων θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάτι που άλλωστε δείχνει η εμπειρία σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.
Στο κυρίως μέρος της ημερίδας, την οποία συντόνισε και συνόψισε τα συμπεράσματά της ο Καθηγητής ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α., το λόγο πρώτος έλαβε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. Χρήστος Αποστολόπουλος. Ο κος Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα στηριζόμενη στην ποιότητα αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι η μάχη του κόστους είναι χαμένη για την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αποτελεσματικότητα των πόρων, λόγω κρατικού προστατευτισμού, επισημαίνοντας ότι μόνο η εκπαίδευση και η καινοτομία στην τεχνολογία, αλλά και στο μάρκετινγκ, την οργάνωση και τις διαδικασίες μπορούν να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές.
Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην υφυπουργός ΑΑΤ Κώστας Κιλτίδης επεσήμανε ότι ο γεωργοδιατροφικός τομέας, ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα της εθνικής οικονομίας, απαιτεί ολοστική προσέγγιση. Το ποσοστό του επίτου ΑΕΠ ξεπερνά το 30%, είπε, ποσοστό το οποίο αυξάνει εάν συνυπολογιστεί η σχέση που έχει με τη μεταποίηση, την προώθηση και τη γαστρονομία. Αυτό δυστυχώς, τόνισε, δεν είναι αντιληπτό. Αναφερόμενος στη σύνδεση παραγωγής και μεταποίησης, τόνισε ότι για να επιτευχθεί απαιτείται, μεταξύ άλλων:
- Αναβάθμιση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο
- Δημιουργία διυπουργικού οργανισμού εποπτευόμενου από ΥΠΑΑΤ ή Γενικής Διεύθυνσης στο ΥΠΑΑΤ
- Αναδιάταξη των στόχων της γεωργικής πολιτικής (παιδεία – ασφάλιση – κίνητρα)
- Αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τομέα
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ Διονύσης Μπόχτης αναφέρθηκε στη δυστοκία διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τομέα της τεχνολογίας, καθώς ο κόσμος της αγροτικής παραγωγής αδυνατεί να αντιληφθεί την ανάπτυξη των τεχνολογιών, και ο κόσμος των τεχνολογιών έχει άγνοια για την παραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του κόστους χρήσης της τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως στον γεωργό και κτηνοτρόφο δεν καταλήγει τίποτα από την εφαρμογή της τεχνολογίας και η Πολιτεία θα πρέπει να το εξετάσει.
Στη συμβολή της εκπαίδευσης στη βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος του δικτύου SDSN Black Sea Νίκος Θεοδοσίου. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και νέες ιδέες, εφαρμόσιμες, πρόσθεσε, γιατί οι καινοτομίες θα έρθουν μέσα από την εκπαίδευση.
Στο έλλειμμα εκπαίδευσης που καταγράφεται στους αγρότες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σέρκος Χαρουτουνιάν. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόλις το 6,8% των Ελλήνων αγροτών έχει λάβει εκπαίδευση, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ανέρχεται στο 25%, ενώ υπάρχουν χώρες στις οποίες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80%, όπως η Ολλανδία. Ανέφερε επίσης ότι το 61% αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν leader άνω των 50 ετών.
Ο Διευθυντής του γραφείου Στρατηγικής Διαχείρισης Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Φίλιππος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν βασικές παρεμβάσεις, προτείνοντας η ψηφιακή πληροφορία να συνδυάζεται με γεωπονικές γνώσεις και γνώσεις συμβουλευτικής. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μίας σταθερής «κοινότητας πράξης» με συντελεστές της πραγματικής οικονομίας, επαγγελματίες γεωπόνους/ζωοτέχνες, ακαδημαϊκούς και διαμεσολαβητές καινοτομίας.
Η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει θέσει ως βασικό σκοπό του την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού συστήματος της χώρας αφενός και αφετέρου των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και της οικονομίας. Η εμβάθυνση και διεύρυνση αυτών των σχέσεων θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάτι που επιβεβαιώνει η εμπειρία σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.