Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Προώθηση διαδικασιών για έναρξη εξαγωγής φρούτων στην Κίνα

Προώθηση διαδικασιών για έναρξη εξαγωγής φρούτων στην Κίνα

Προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη εξαγωγής ελληνικών φρούτων στην Κίνα (πέραν των ακτινίδιων). Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, δήλωσε σχετικά:

“Μετά από σχετική   σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 12 Ιουνίου 2015, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λάβαμε γνώση ότι επιτέλους, μετά από μακρόχρονες προσπάθειές μας, υπεβλήθη ρηματική διακοίνωση από την Πρεσβεία μας στο Πεκίνο προς την αρμόδια Κινεζική Αρχή (AQSIQ) με την οποία υποβλήθηκε από την αρμόδια αρμόδια αρχή για την φυτοϋγεία στη χώρα μας, (National Plant Protection Organization) άμεσα το αίτημα καθώς  και οι σχετικοί τεχνικοί φακέλοι που αφορούν την έναρξη διαδικασίας για εξασφάλιση δυνατότητας εξαγωγής ελληνικών φρούτων (επιτραπέζια σταφύλια, δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλια) στην Λ.Δ. Κίνας.

Μετά από την στιβαρή, αποφασιστική και επιτυχή διαχείριση των από πενταετίας αιτημάτων μας από  τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ κ. Δημήτρη Γελαλή, την Γεν Δ/ντρια  Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής κυρία Ελ. Αθανασοπούλου και βεβαίως του γραφείου ,των συνεργατών και του ίδιου του Αναπλ. Υπουργού κ.Ευάγγελου Αποστόλου ,κατέστη δυνατόν επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες και να υπερπηδηθούν ανεξήγητες καθ ημάς  χρονοβόρες γραφειοκρατικές κολυσιεργίες.

Ελπίζουμε ότι η ανάγκη υπογραφής πρωτοκόλλων φυτουγείας μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδος – Κίνας θα τεθεί στην Ημερήσια Διάταξη της Πρωθυπουργικής επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, ώστε το υφιστάμενο σημερινό εξαγωγικό ενδιαφέρον να ικανοποιηθεί άμεσα και θα αποφευχθεί οι ανταγωνιστές μας να έχουν πλήρως κατακτήσει όλες αυτές τις αγορές.

Χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ, ελπίζουμε ότι θα  εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της ότι οι εν λόγω φάκελοι ομού με αυτόν των ακτινιδίων θα  χρησιμεύσουν πιλοτικά και για άλλες ασιατικές χώρες πέραν της Κίνας, καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον”.