Ειδήσεις
Home / Top Slider / Προωθείται παρέμβαση στην αγορά για το γάλα

Προωθείται παρέμβαση στην αγορά για το γάλα

Στο προσκήνιο βρίσκεται για μία ακόμη φορά κατά το τελευταίο διάστημα η αγορά γάλακτος, με τα θέματα των τιμών, της παραγωγής και των εισαγωγών να βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι.

Οι χαμηλές τιμές στην παραγωγή μετά την άρση του καθεστώτος των ποσοστώσεων, σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης και τις αυξημένες επισφάλειες στο λιανεμπόριο, έχουν σχηματίσει μία δυσεπίλυτη εξίσωση για την βιομηχανία και τους παραγωγούς.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να στηρίξει τους παραγωγούς, επιδιώκοντας την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες.

Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει, είναι αν οι καταναλωτές μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι –σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες- επιλέγουν όλο και περισσότερο με βασικό έως και μοναδικό κριτήριο, την τιμή του προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού. Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος».

Ο υπουργός κάλεσε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική, έστω και σε προαιρετικό επίπεδο. «Ο καταναλωτής», σημείωσε, «πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα».

Ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου «να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του “Ελληνικού Σήματος”, του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα» και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».