Ειδήσεις
Home / Logistics / Πράσινη εφοδιαστική στον κλάδο των δημητριακών και του ρυζιού

Πράσινη εφοδιαστική στον κλάδο των δημητριακών και του ρυζιού

Ημερίδα με θέμα την «Πράσινη εφοδιαστική στον κλάδο των δημητριακών & του ρυζιού (Green Logιstics in Cereals/Rice Sector)» διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΔΣΕ) του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+, της δράσης KA2 «Στρατηγικές Εταιρικές Σχέσεις στον Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Σκοπός του έργου είναι να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα ευέλικτο, εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού στην αγροδιατροφή με εστίαση στα δημητριακά και το ρύζι (εργαζόμενους, στελέχη, αγρότες, παραγωγούς, μεταφορείς, εταιρείες παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, εταιρείες αποθήκευσης, συσκευασίας και διαμεταφορείς) σε τέσσερις ευρω-μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος).

Το πρόγραμμα στηρίζεται στη διενέργεια εκτενούς ποσοτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσής των εν λόγω ενδιαφερόμενων μερών, επικεντρώνοντας κυρίως στους νέους επιχειρηματίες & αγρότες.

Ο καθηγητής Π. Τριβέλλας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου (Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, ΤΕΙ στερεάς Ελλάδας) παρουσίασε τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος, καθώς και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών σχετικά με τις δεξιότητες και ικανότητες του αγροτικού πληθυσμού, εντοπίζοντας αδυναμίες σε πεδία όπως marketing, στρατηγικής, συνεργασιών και καινοτομίας.

Ο καθηγητής Π. Ρεκλείτης (Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) ανέλυσε τα βασικά στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της αγροδιατροφής (agrologistics), εντοπίζοντας δυνάμεις και αδυναμίες για την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Ο Επίκουρος καθηγητής Γ. Μαλινδρέτος (Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) σκιαγράφησε τις σύγχρονες τάσεις στα agrologistics με ιδιαίτερη έμφαση στις βιώσιμες πράσινες πρακτικές, στο ρόλο των νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) και στην υιοθέτηση μοντέλων ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης συνεργειών.

Ο Επίκουρος καθηγητής Δ. Αηδόνης (Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) ανέδειξε τις προοπτικές εξέλιξης των agrologistics εστιάζοντας στις πράσινες ετικέτες και στα Εμπορευματικά Κέντρα Αγροτικών Προϊόντων σχολιάζοντας προτάσεις για τη δημιουργία Agro Logistics Center στη Β. Ελλάδα.

Ο κ. Σ. Γρηγοράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών (ΣΕΕΔΥΖ) που συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας αγροτικής ανάπτυξης και τον ρόλο του κλάδου των δημητριακών.

Η κα Ε. Κόντου (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εξέλιξης & Ολοκλήρωσης (ΕΙΕΟ)), χαρτογράφησε τον κλάδο του ρυζιού (Ελληνική παραγωγή ρυζιού αποτελεί το 12% του συνόλου της ΕΕ) και των οσπρίων (δυναμικός κλάδος με προοπτικές ανάπτυξης).

Ο κ. Θ. Γκίνης, (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εξέλιξης & Ολοκλήρωσης (ΕΙΕΟ)), εικονογράφησε τα πρώτα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ που θα ακολουθεί το «ταξίδι των δημητριακών» από την καλλιέργεια μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή (Documentary – A journey from crop to fork!), ευαισθητοποιώντας τους εμπλεκομένους στην εφοδιαστική αλυσίδα των δημητριακών για την συνευθύνη και συνέργεια τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Μέσω τηλεδιάσκεψης η κα Σ. Μαυρομμάτη, Ερευνήτρια Αστικών Οικοσυστημάτων Καινοτομίας (UIE) & Fab Lab Athens στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-ΕΜΠ), ανέλυσε το σημαντικό ρόλο της διασύνδεσης & ανάπτυξης Agro Living Lab σε ευρύτερο δίκτυο κατανεμημένης παραγωγής σε τοπικό & διεθνές επίπεδο υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματά τους στη δημιουργία και διάχυση τεχνογνωσίας μέσω βιωματικών εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε και εξέφρασε προβληματισμούς και εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγροδιατροφής ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος (Farmers’ Union).