Το μέλλον της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο θα βρεθεί στο επίκεντρο του Περιφερειακού Συνεδρίου Υδατοκαλλιέργειας στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο, Κρήτης. Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ – GFCM) του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σηματοδοτώντας μια δεκαετία από το πρώτο περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας και, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της διάσκεψης υψηλού επιπέδου του 2023 για τις πρωτοβουλίες MedFish4Ever, η εκδήλωση θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες υδατοκαλλιέργειας από όλη την περιοχή. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, θα χαρτογραφήσουν την πορεία του τομέα και θα συζητήσουν τις δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της GFCM για το 2030 (GFCM 2030 Strategy) σχετικά με τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εξισορρόπηση της ανάπτυξης με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση τόσο στην υγεία των οικοσυστημάτων, όσο και στην οικονομική ευημερία. Οι συμμετέχοντες θα τονίσουν τη σημασία της υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο των υφιστάμενων πολιτικών δεσμεύσεων και θα παράσχουν πληροφορίες και λύσεις για την ενίσχυση της μελλοντικής δράσης προς έναν βιώσιμο και ανθεκτικό τομέα.
Συνεργασία για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων
Η υδατοκαλλιέργεια αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την επισιτιστική ασφάλεια, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου. Κατά την τελευταία δεκαετία, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας θαλάσσιων και υφάλμυρων υδάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 91,3%, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 74,5%. Ωστόσο, η περιοχή της Μεσογείου και της του Ευξείνου Πόντου αντιμετωπίζει προκλήσεις, ειδικά σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του πληθυσμού και την οικονομική αστάθεια, τα οποία εντείνουν την πίεση στα συστήματα τροφίμων. Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου.
Καθορισμός κοινού οράματος για το μέλλον της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή
Το συνέδριο θα ξεκινήσει με εκπροσώπους των χωρών που θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το συνέδριο στο Μπάρι το 2014, και ειδικότερα τη σημαντική ώθηση στα εθνικά και περιφερειακά κανονιστικά πλαίσια και τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας. Οι συζητήσεις αυτές θα θέσουν τις βάσεις για ένα κοινό όραμα για το μέλλον της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή.
Μια σειρά θεματικών ενοτήτων θα αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια. Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: i) Συστήματα παραγωγής τροφίμων υδατοκαλλιέργειας του σήμερα και του αύριο. ii) Προώθηση οικολογικά βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων υδατοκαλλιέργειας· και iii) Πλοήγηση στην αλλαγή: στρατηγικές για την αντιμετώπιση των σημερινών και αναδυόμενων προκλήσεων. Σε όλες αυτές οι θεματικές θα υπάρχουν συζητήσεις πάνελ με στόχο την ευθυγράμμιση σχετικά με ένα προτεινόμενο σύνολο δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας. Παράλληλες εκδηλώσεις (side events) θα συμπληρώσουν το παραπάνω περιεχόμενο, εμβαθύνοντας σε διάφορα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα, της δημιουργίας δικτύων και της προώθησης των γυναικών στην υδατοκαλλιέργεια και την παραγωγή μικρής κλίμακας.
Το συνέδριο θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο με προβολές και παρουσιάσεις που θα αναδεικνύουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία και το έργο των σχετικών οργανώσεων υδατοκαλλιεργητών. Παράλληλα, οι συζητήσεις που θα οργανωθούν θα τονίσουν την ενιαία και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση, την αποκαταστατική υδατοκαλλιέργεια (restorative aquaculture), την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και των υπεύθυνων επενδύσεων, τη συλλογή δεδομένων, την έρευνα και την καινοτομία, την καλή διαβίωση των ζώων, την κλιματική αλλαγή και το όραμα Blue Transformation του FAO.
Το συνέδριο απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους που εκπροσωπούν αρμόδια τμήματα και κυβερνητικές υπηρεσίες, διεθνείς, διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενους φορείς από πλατφόρμες υδατοκαλλιέργειας, την ερευνητική κοινότητα και οργανώσεις υδατοκαλλιεργητών σε όλη την περιοχή.
Οι εγγραφές για το Περιφερειακό Συνέδριο Υδατοκαλλιέργειας «Διαμορφώνοντας το μέλλον της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο » είναι ανοιχτές έως τις 25 Οκτωβρίου στο παρακάτω link.