Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το πρώτο πεντάμηνο 2016 αυξήθηκαν κατά 49,1% κατ’ όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015 και ανήλθαν σε 718.992 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 26,2%, στα 407,469 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από Incofruit -Hellas.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas δήλωσε:
«Στo πεντάμηνο αυτό, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 30,2% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2015, συνολικού ύψους 140.370 τόνων και η αξία με αύξηση 13,5% ανήλθε σε 101,300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο κατά 54,6%, και σε αξία κατά 31,0% και ανήλθαν σε 578.622 τόνους και 306,169 εκατομμύρια ευρώ.
Στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ τα μανταρίνια με 96,7%, τα πορτοκάλια με 64,2% και οι φράουλες με 17,7% περισσότερο από ό, τι το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015 , τα μήλα με 6,7%. Η υπέρμετρη αύξηση των λεμονιών οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή). Στα λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνιστεί η ντομάτα με 37,0% κατ’ όγκο.
Εκτός όμως από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών στα χειμερινά φρούτα οι πρώτες ενδείξεις από την εξαγωγή των θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ και λόγω πρωιμότητας τους βαίνουν με ποσοστά αύξησης τους που εκτιμάται μέχρι 8/7/16 ότι είναι της τάξης +16,3% συνολικά (ροδάκινα +40,2%, νεκταρίνια +40,8%, βερίκοκα +78,6% & καρπούζια + 7,2%), με μόνο τα κεράσια να έχουν αρνητικό πρόσημο -37,5% Οι προοπτικές είναι θετικές εφ’ όσον εξακολουθεί να τροφοδοτείται το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο απρόσκοπτα με πρώτη ύλη.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διακινούνται από Έλληνες και βαλκάνιους «εμπόρους» ατυποποίητα (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές στην χώρα μας, Βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός των άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών.
Σημερινές πληροφορίες αναφέρουν παρουσία για πρώτη φορά ισπανικών νωπών ροδάκινων στην Ρουμανία (μια αγορά που κυριαρχείτο μέχρι σήμερα από ελληνικά). Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Ρουμανίας υπέγραψε και τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος με τον οποίο τα Σ/Μ υποχρεούνται να παρουσιάζουν στα ράφια τους προϊόντα κατά 51% τοπικής παραγωγής.
Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας εκτός από τα προϊόντα της Ε.Ε και στα τουρκικά οπωροκηπευτικά εμφανίζεται στην μεσοσταθμική κατά μονάδα περαιτέρω μείωση των φρούτων & λαχανικών λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές της ΕΕ, παρά την μικρή αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ προς τρίτες χώρες.
Παράλληλα υπήρξε μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο πεντάμηνο στην χώρα μας, λαχανικών κατά -21% σε όγκο και κατά -14% σε αξία, αλλά παρατηρείται μια αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα κατά 1,1% κατ’ όγκο και κατά 3,9% σε αξία με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες) αλλά και μήλα, αχλάδια.
Πιστεύουμε ότι θα αναθεωρηθούν οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες για την αντιμετώπιση κρίσεων και αυτοί που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)».