Καινούρια, συγκεντρωτική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας στη Γαλλία (Institut National de la Recherche Agronomique) που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Current Obesity Reports, παρουσιάζει στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη διαχείριση του βάρους.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ γλυκαντικών υλών και απώλειας βάρους, δεδομένου ότι η κατανάλωσή τους σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης.
Μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης από την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών υλών
Αντλώντας στοιχεία από επιδημιολογικές και πειραματικές μελέτες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, αλλά και μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου, οι οποίες αφορούσαν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ανθρώπους παχύσαρκους και μη), η συγγραφέας της μελέτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου INRA, Δρ. France Bellisle, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν καταδεικνύεται συγκεκριμένη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και αυξημένης πρόσληψης ζάχαρης. Το αντίθετο μάλιστα. Σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε παιδιά και ενηλίκους) αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης από τον οργανισμό και, συνεπώς, συμβάλλει στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και λιγότερες θερμίδες, τα «κλειδιά» για απώλεια βάρους.
Μία από τις έρευνες που μελέτησε το Γαλλικό Ινστιτούτο αφορούσε στις ΗΠΑ και το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (National Weight Control Registry) που ιδρύθηκε το 1993. Σκοπός της υπηρεσίας ήταν να μελετήσει τις συνήθειες ανθρώπων που έχασαν μεγάλο ποσοστό του σωματικού τους βάρους (άνω του 10%) και έπειτα κατόρθωσαν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό Δείκτη Μάζας (BMI) για τουλάχιστον 5 χρόνια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ανθρώπων αυτών ήταν η αλλαγή τρόπου ζωής και πρόσληψης θερμίδων: η διατροφή τους περιείχε λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, ασκούνταν με υψηλή συχνότητα, και κατανάλωναν περισσότερες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Εκτός των υπολοίπων, το τελευταίο αποδείχτηκε ότι δεν οδήγησε σε αυξημένη πρόσληψη γλυκών τροφών ως υποκατάστατα.
Η Γαλλίδα Διευθύντρια του Ινστιτούτου INRA καταλήγει στο άρθρο της ότι σχετικές μελέτες θα πρέπει αφενός να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν και αφετέρου να ενεργοποιήσουν την επιστημονική κοινότητα να διεξαγάγει κι άλλες τυχαιοποιημένες έρευνες τέτοιου είδους και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα οφέλη των γλυκαντικών υλών για τον έλεγχο του σωματικού βάρους στις διάφορες πτυχές του: αποφυγή προσθήκης βάρους, απώλεια βάρους ή/και διατήρηση βάρους.