Ειδήσεις
Home / Top Slider / OIV: Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2014

OIV: Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2014

Μείωση της τάξης του 6% και αντιφατικές ανά περιοχή εξελίξεις, παρουσιάζει η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Η χρονιά σημαδεύτηκε από αξιοσημείωτους κλιματικούς κινδύνους, που βρέθηκαν στην καρδιά των εξελίξεων αυτών.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη:

-Η Γαλλία επέστρεψε στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο (46.2 mhl) και πέρασε την Ιταλία που είχε κακή σοδειά (44.4 mhl).

-Η Ισπανία επέστρεψε σε μέτρια επίπεδα παραγωγής (37 mhl) μετά από τη χρονιά – ρεκόρ του 2013.

-Καλό ήταν το επίπεδο παραγωγής στις ΗΠΑ (22.5 mhl) για τρίτη συνεχή χρονιά.

-Σημαντική μείωση της παραγωγής στη Χιλή (10 mhl) και σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

-Παραγωγή – ρεκόρ στη Νέα Ζηλανδία (3.2 mhl) και σημαντική αύξηση στη Γερμανία (9.7 mhl).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου (OIV), ο γενικός διευθυντής, Jean-Marie Aurand, παρουσίασε ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2014. Βάσει των εκτιμήσεων του OIV, η παγκόσμια παραγωγή (εξαιρουμένων των χυμών και του μούστου) αναμένεται να αγγίξει τα 271 εκατομμύρια εκτόλιτρα, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 6% σε σχέση με το 2013. Ο κ. Aurand διευκρίνισε πως τα στοιχεία για το 2013 (287.6 mhl) αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, εξαιτίας της παραγωγής οίνου που έγινε από αποθέματα μούστου, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία.

Λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Μεντόζα της Αργεντινής από τις 9 ως τις 14 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του OIV τόνισε επίσης την σταθεροποίηση της παγκόσμιας κατανάλωσης, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 243 εκατομμύρια εκτόλιτρα (mhl).

Οπως αναφέρθηκε, η Γαλλία είναι και πάλι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οίνου στον κόσμο, καταγράφοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Η Ιταλία κατέγραψε μικρή παραγωγή, με μείωση 15% σε σχέση με το 2013, ενώ η Ισπανία επέστρεψε σε μέτρια επίπεδα παραγωγής (37 mhl το 2014, 45 mhl το 2013). Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση κατά 16% της παραγωγής στην Γερμανία.

Η μείωση της παραγωγής είναι έντονη σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία που κατέγραψαν σημαντική μείωση (-30%, -20% και -16% αντίστοιχα), η οποία οφείλεται εν μέρει σε ιδιαίτερα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μόνο η Ουγγαρία διατήρησε τα επίπεδα παραγωγής του 2013, με 2,7 εκατομμύρια εκτόλιτρα. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η γενική τάση στην παραγωγή είναι πτωτική. Στην Κροατία η μείωση είναι της τάξης του 30% και η παραγωγή άγγιξε το 1 εκατομμύριο εκτόλιτρα. Μικρότερη είναι η μείωση στην Πορτογαλία (παραγωγή 5.9 mhl, μείωση 6% από το 2013) και στην Ελλάδα όπου η παραγωγή έφτασε τα 2.9 mhl, μειωμένη κατά 13% σε ετήσια βάση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ κατέγραψαν υψηλά επίπεδα παραγωγής οίνου, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από το σεισμό του Αυγούστου και τις όχι και τόσο ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στην Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή για το 2014 αναμένεται να κυμανθεί σε 22.5 mhl. Στο νότιο ημισφαίριο η εικόνα είναι αντιφατική. Μετά από δύο χρονιές ρεκόρ, η Χιλή είδε μείωση της παραγωγής της κατά 2.8 mhl ή 22% σε σχέση με το 2013, που ωστόσο αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 10 mhl. Αντίθετα, η Αργεντινή αναμένεται να καταγράψει μικρή αύξηση της τάξης του 1% και η παραγωγή της να αγγίξει τα 15.2 mhl. Όσο για τη Νότιο Αφρική, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 11.4 mhl (αύξηση 4% σε σχέση με το 2013). Στην Ωκεανία, η παραγωγή της Νέας Ζηλανδίας εκτιμάται πως θα φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 3.2 mhl, αζύξηση κατά 29% σε σχέση με τα 2.5 mhl του 2013 που ήταν επίσης τιμές ρεκόρ. Στην Αυστραλία αναμένεται μικρή αύξηση της παραγωγής σε 12.6 mhl από 12.3 mhl το 2013.
Προς σταθεροποίηση της κατανάλωσης
Στη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου δεν υπάρχουν ακόμα ουσιαστικά στοιχεία για την κατανάλωση στις διάφορες αγορές. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατανάλωσης στα επίπεδα των 243 εκατομμυρίων εκτόλιτρων. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παραγωγή οίνου για το 2014 εγγυάται πως θα καλύψει τόσο την κατανάλωση όσο και τη ζήτηση για οίνους βιομηχανικής χρήσης (μπράντι, ξίδι, βερμούτ).