Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / ΟιΝοτικά: Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν τις ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

ΟιΝοτικά: Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν τις ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

Τη δυναμική των παραδοσιακών κρητικών ποικιλιών αμπέλου, αλλά και τη  σημασία του Οινοτουρισμού είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι επαγγελματίες και οινόφιλοι στην έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά που έγινε σε Χανιά και Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Οι τρεις χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν Κρητικό κρασί και συνομίλησαν με τους οινοποιούς της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της φετινής «έκδοσης» είναι το γεγονός ότι παρευρέθηκαν επισκέπτες εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στο κρασί καθώς και πολλοί επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η  Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, παρουσίασε τα ερευνητικά της αποτελέσματα για τον οινοτουρισμό στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης. Αναπτύχθηκαν επίσης οι στρατηγικές των επιχειρηματιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις εν καιρώ κρίσης.

Στο σεμινάριο με θέμα «Στον δρόμο των Kρητικών ποικιλιών», οι Νίκος Μάνεσης, Νίκος Σωμαράκης και Δημήτρης Τσουπέης, μέσα από μια γευστική δοκιμή 6 κρασιών παρουσίασαν 6 ποικιλίες, μέσα από 2 οπτικές: Οργανοληπτική και Αμπελουργική. Οι ποικιλίες που παρουσιάστηκαν ήταν Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο.

Παράλληλα με τα ΟιΝοτικά, καλεσμένος του Wines of Crete ήταν ο έγκριτος και παγκοσμίου φήμης  δημοσιογράφος, Andrew Jefford, από το εξειδικευμένο περιοδικό οίνου Decanter. Μαζί με τον οινοδημοσιογράφο Νίκο Μάνεση και τη συνοδεία του οινολόγου Μ. Σταφυλάκη και των γεωπόνων, Ν. Σωμαράκη και Δ. Τσουπέη, σε δύο μέρες επισκέφτηκαν αμπελοτόπια της Κρήτης και περιηγήθηκαν στο κρητικό τοπίο της ενδοχώρας. Πραγματοποιήθηκαν οριζόντιες θεματικές γευσιγνωσίες, όπου δοκιμάστηκαν ετικέτες από όλους τους οινοποιούς του Wines of Crete. Οι κύριοι Jefford και Μάνεσης γνώρισαν το νησί μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα των κρητικών κρασιών. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μάνεσης, ένα κρασί, είναι η γεωγραφία του τόπου.