Το ΝΟΥΝΟΥ με συνέπεια και αξιοπιστία εδώ και 95 χρόνια φροντίζει για τη θρεπτικότητα των προϊόντων του, επενδύοντας στην επιστημονικότητα με γνώμονα την καλύτερη και ποιοτικότερη διατροφή των παιδιών και όλης της οικογένειας στην Ελλάδα.
Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Ιωάννη Μανιού διερευνήθηκαν οι διατροφικές και διαιτητικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα στην υγεία τους, με έμφαση στο πρωινό, το πρώτο γεύμα της ημέρας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της FrieslandCampina Hellas-NOYNOY, με σημαντικά ευρήματα σχετικά με την ποιότητα του πρωινού, τα οποία αναδεικνύουν τη σημασία του για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας των παιδιών, καθώς και της εμφάνισης ανεπαρκών προσλήψεων θρεπτικών συστατικών.
Βασικά Συμπεράσματα των μελετών:
- Σχεδόν 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας.
- 1 στα 2 παιδιά δεν καλύπτει τις συστάσεις ως προς τη διαιτητική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.
- Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό φαίνεται να έχουν υψηλότερη πιθανότητα επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και, επίσης, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, γεγονός που, οφείλεται σε σημαντικό μέρος στη μικρότερη κατανάλωση κενών θερμίδων.
- Η τακτική κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού στα παιδιά συσχετίζεται με μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, χαμηλότερα επίπεδα καθιστικών δραστηριοτήτων και καλύτερη ποιότητα δίαιτας.
Οι μελέτες, που διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 4.948 παιδιών στη χώρα μας, ηλικίας -13 ετών, και παρουσιάστηκαν στο 62ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο[1] στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2024, επικεντρώθηκαν στον συσχετισμό της συχνότητας και της ποιότητας του πρωινού με την εμφάνιση υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, καθώς και με την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Ο Ρόλος του Γάλακτος στην ισορροπημένη διατροφή
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση πρωινού ως σημαντικού γεύματος της ημέρας και, σύμφωνα με αυτούς, το γάλα αποτελεί βασικό συστατικό. Βρέθηκε ότι στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου πρωινού ένα ποτήρι γάλα βοηθά σημαντικά στη μείωση του κινδύνου υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που ενισχύεται από τη μικρότερη κατανάλωση κενών θερμίδων.
Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas-NOYNOY κ. Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, υπογράμμισε:
«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία του ΝΟΥΝΟΥ με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σχετικά με τη διατροφική αξία του πρωινού στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και τη συμβολή του γάλακτος σε αυτή. Η πρωτοβουλία αυτή του ΝΟΥΝΟΥ αναδεικνύει την επιστημονικότητα της μάρκας, που για 95 χρόνια είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της ποιότητας, διαμορφώνοντας και προάγοντας με συνέπεια την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα».
O κ. Ιωάννης Μανιός, Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής – Διατροφικής Αξιολόγησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δήλωσε σχετικά:
«Η πολύτιμη συνεργασία με τη FrieslandCampina Hellas-NOYNOY μας έδωσε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε περαιτέρω τη σημασία του πρωινού στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό σε σχέση με την παιδική υπερβαρότητα ή παχυσαρκία και την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πρωινού και ειδικότερα της κατανάλωσης γάλακτος στο πλαίσιο αυτού ως αναπόσπαστο μέρος μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά».
Περισσότερες πληροφορίες και τη σχετική επικοινωνία μπορείτε να βρείτε στο diatrofi-paidiou.nounou.gr
[1] 1) Κ. Αναστασίου κ.ά. , «Η κατανάλωση πρωινού σε σχέση με δείκτες παχυσαρκίας και την ποιότητα και την επάρκεια της δίαιτας», σελ.89.
2) K. Αναστασίου κ.ά., «Η κατανάλωση πρωινού σε σχέση με το σωματικό βάρος, τη φυσική δραστηριότητα και τις διαιτητικές συνήθειες παιδιών σχολικής ηλικίας. Αποτελέσματα από τη μελέτη FEEL4DIABETES», σελ.90.
Περίληψη των ανακοινώσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.