Mία νέα πρωτοβουλία ανακοίνωσε η Nestle, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει για να μειώσει την απώλεια των τροφίμων και των αποβλήτων. Ειδικότερα, η Nestle έχει δεσμευθεί να μειώσει την απώλεια των τροφίμων και των αποβλήτων σε μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε εκδήλωση του οργανισμού Save Food στην έδρα της στην Ελβετία, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από το χώρο της βιομηχανίας, της έρευνας, την κυβέρνηση και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Σημειώνεται ότι το Save Food συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη απώλειας τροφίμων.
Η απώλεια τροφίμων και η απόρριψή τους αποτελεί μείζον πρόβλημα, παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται – αν και πρόκειται για απολύτως εδώδιμα τρόφιμα, τα οποία ρίχνονται στα σκουπίδια ή χάνονται- λόγω διαρροών, χτυπημάτων ή μαρασμού, πριν φθάσουν τα τρόφιμα στον καταναλωτή.
Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει το εισόδημα των αγροτών και την ποσότητα των τροφίμων που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των τροφίμων. Παράγει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οδηγεί σε αναποτελεσματική χρήση νερού και εδάφους.
“Έχουμε μειώσει τις απώλειες των τροφίμων και των αποβλήτων από τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Τώρα ενισχύουμε επίσημα τη δέσμευση αυτή, καθώς πέρα από τις δικές μας ενέργειες, θα συνεργαστούμε με όλους τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο”, δήλωσε ο κ. Pascal Gréverath, επικεφαλής του τομέα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Nestle.
Η πρωτοβουλία αυτή, θα αντιμετωπίσει την απώλεια των τροφίμων και των αποβλήτων μέσω μέτρων όπως η υπεύθυνη προμήθεια και μηδενικών αποβλήτων προς απόρριψη.
Μηδενικά απόβλητα προς απόρριψη, σημαίνει τα απόβλητα δεν κατευθύνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή δεν αποτεφρώνονται, χωρίς να ανακτάται ενέργεια από τη διαδικασία. Η Nestle έχει δεσμευτεί να επιτευχθεί αυτό σε όλα τα εργοστάσιά της σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι το 2020.
Όπως αναφέρθηκε, η Nestle θα εκπαιδεύσει επίσης τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς – όπως οι ρυθμιστικές αρχές και οι επιστήμονες – προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για το πρόβλημα.
Η εταιρεία επίσης συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προτύπου από το World Resources Institute (WRI) για τη μέτρηση της απώλειας και απόρριψης τροφίμων, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων.
Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, η Nestle ανακοίνωσε σήμερα την μετατροπή ενός ακόμη εργοστασίου της σε “zero water”, στην Καλιφόρνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πρώτο “zero water” εργοστάσιό της στο Μεξικό, εξάγει όλο το νερό που χρειάζεται, από το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων.