Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Morgan Stanley: Στο 25% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Morgan Stanley: Στο 25% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Στο 25% τοποθετεί η Morgan Stanley την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιώντας ότι καταγράφεται αυξητική τάση και ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται ραγδαία. 

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος καταγράφει τρία βασικά σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. H παραμονή στο ευρώ συγκεντρώνει πιθανότητες 40%, η έξοδος από το ευρώ σε ορίζοντας έξι μηνών βρίσκεται στο 25% και το ενδιάμεσο σενάριο του «staycation», δηλαδή μια φθοροποιός κατάσταση αναμονής στο 35%.

Όπως αναφέρει, σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές, η ίδια δεν θεωρεί πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί. Αν και εξακολουθεί να βάζει την πιθανότητα αυτή στο 1 προς 4 τους επόμενους έξι μήνες, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Αυτό που φαίνεται τώρα πιο πιθανό απ’ ό,τι πριν, βραχυπρόθεσμα, είναι το ενδεχόμενο ατυχήματος αρκετά μεγάλου ώστε να απαιτηθεί η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η Morgan Stanley εκτιμά πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν αυξηθεί από το 1 προς 5 στο 1 προς 3.

Η Morgan Stanley επίσης συνιστά μεγαλύτερη προσοχή στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Με απόδοση 10%, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν σπάνιο φαινόμενο σε έναν κόσμο όπου τα bunds πληρώνουν λιγότερο από 0,25% και τα ιταλικά ομόλογα λιγότερο από 1,25%, όμως το δυσμενές σενάριο και η αστάθεια που δημιουργούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα καθιστούν μια αμήχανη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Ο διεθνής οίκος αφαιρεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη λίστα των κορυφαίων 15 trades του για το 2015.

 

Τα τρία σενάρια

Η Morgan Stanley αναφέρει τρία σενάρια:

  1. Παραμονή στην ευρωζώνη (πιθανότητα 40%):Το σενάριο αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού. Βασικά, από την «απίθανη τριάδα» που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ (παραμονή στο ευρώ, παραμονή στην εξουσία και ανατροπή του μνημονίου) εκεί που θα υπάρξει υποχώρηση θα είναι στην ανατροπή του μνημονίου.

Ο οίκος υποθέτει πως η κυβέρνηση θα επαναδεσμευτεί σε εφαρμογή ενός κάπως λιγότερο απαιτητικού πακέτου μέτρων σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, και με προοπτική κάπως ελαφρύτερης λιτότητας, επιπλέον παράτασης της λήξης των ομολόγων και μείωσης των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια, καθώς και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, που θα βοηθήσουν ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αυτό είναι το βασικό σενάριο, όμως σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που έδινε στο σενάριο αυτό πιθανότητες 55%, τώρα αυτές έχουν μειωθεί, δεδομένων των δυσκολιών στην εύρεση μιας μέσης λύσης, ιδιαίτερα λόγω των εγχώριων πολιτικών περιορισμών της κυβέρνησης αλλά και του ότι η Ευρώπη δεν έχει όρεξη για άλλες αστοχίες.

  1. Έξοδος από την ευρωζώνη (πιθανότητα 25%):Αυτό θα συνέβαινε αν η έλλειψη συμβιβασμού οδηγούσε σε σκληρές διαπραγματεύσεις, στη συνέχεια σε επιδείνωση της αντίδρασης της αγοράς, κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και σε αποκοπή των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί αν η Ε.Ε. έβλεπε χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης ή θεωρούσε πως δεν θα ήταν τόσο κακό το πολιτικό προηγούμενο από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό δεν έχουν αυξηθεί, κατά την εκτίμηση της Morgan Stanley, ωστόσο ούτε έχουν μειωθεί. Αν και δεν είναι το βασικό ενδεχόμενο, εντούτοις ο οίκος θεωρεί πως η πιθανότητα ενός λάθος βήματος παραμένει σοβαρή -δεδομένης της μη βιώσιμης οικονομικής, καταθετικής και χρηματοδοτικής κατάστασης- και μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έξοδο.

  1. Το ενδιάμεσο σενάριο (πιθανότητα 35%):Πρόκειται για ένα σενάριο που η Morgan Stanley αποκαλεί «staycation» και στο οποίο δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός τους επόμενους 3-6 μήνες. Υποθέτει πως θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να περιοριστεί η εκροή χρημάτων και πως η Ελλάδα, όπως η Κύπρος, δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι πλήρες μέλος της ευρωζώνης, αν και επισήμως θα παραμένει στη νομισματική ένωση. Κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί η πλήρης συμμετοχή, αν και όταν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αυτό το σενάριο, μετά από κάποιο διάστημα, θα εξελισσόταν όπως ένα από τα δύο προαναφερθέντα. Αν συμβεί αυτό, η Morgan Stanley θεωρεί πως η πιθανότητα εξόδου είναι 60%, σε ορίζοντα 12-18 μηνών, και πως η πιθανότητα άρσης του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων θα είναι 40%. Η επιπλέον φθορά της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα αυτό, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από λάθη πολιτικής.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ουσιαστικά οι πιθανότητες παραμονής ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι μοιρασμένες, ενώ υπάρχουν αξιοσημείωτα πτωτικά ρίσκα στην περίπτωση που επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Πέραν των οικονομικών εξελίξεων, των ροών καταθέσεων και της χρηματοδότησης του κράτους, αυτό που αξίζει να προσεχθεί είναι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα μέτρα που υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος Απριλίου, και αν μπορεί να βρεθεί μια πιο διαρκής λύση πριν από τη λήξη της τετράμηνης παράτασης, στο τέλος Ιουνίου.