Η HellasVeg αποφάσισε να προχωρήσει την εκπόνηση μελέτης για τις διατροφικές συνήθεις των Ελλήνων και ιδιαίτερα να καταγράψει την προτίμησή τους σε ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες. Την μελέτη υποστηρίζει και η EVU και τα αποτελέσματά της θα είναι συγκρίσιμα με άλλες παρόμοιες μελέτες που έχει διεξάγει η EVU σε άλλες 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω αυτής της μελέτης θα αναδειχθεί για πρώτη φορά η ακριβής καταναλωτική τάση των Ελληνικών νοικοκυριών σε θέματα που σχετίζονται με την χορτοφαγία, την κρεατοφαγία, την κατανάλωση ιχθυρών και αυγών. Η μελέτη στοχεύει επίσης στην ποσοτικοποίηση αυτών των προτιμήσεων και στην σύγκριση τους με τα οριζόμενα στην Ευρωπαϊκή πολιτική κατά του καρκίνου, αλλά και τις διεθνείς τάσεις για την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου.
Θυμίζουμε ότι ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του το 2015, αναφέρει ότι η κατανάλωση 50 γρμ κόκκινου κρέατος καθημερινά οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18% και επίσης ότι η έρευνα του Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) υπολογίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην Ελλάδα στο επίπεδο των 54,2 κιλών, δηλαδή στα 150 γρμ ημερησίως.
Την μελέτη έχει αναλάβει να εκπονήσει η Kantar Ελλάδας Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες έρευνας αγοράς στην Ελλάδα. Συνδυάζει τη παγκόσμια τεχνογνωσία του Ομίλου της KANTAR – του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου έρευνας, insights & consultancy- όσον αφορά στις πιο σύγχρονες μεθοδολογίες και εργαλεία έρευνας αγοράς με την εις βάθος κατανόηση των σημαντικότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εξασφαλίζει την πλήρη κατανόηση των αναγκών των πελατών της και την ουσιαστική συμβουλευτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων έρευνας παρέχοντας κατευθύνσεις που είναι άμεσα αξιοποιήσιμες.
Η HellasVeg (Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων) στοχεύει στην προώθηση του χορτοφαγικού τρόπου ζωής στην Ελληνική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και δογματισμούς, αλλά και στην προτροπή του σύγχρονου ανθρώπου, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, τόσο απέναντι στον εαυτό του όσο και στο περιβάλλον. Πεποίθηση της HellasVeg, είναι ότι τα μικρά βήματα του καθενός χωριστά, μπορούν και κάνουν την διαφορά στην μεγάλη εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου επάνω στην Γη.
Με γνώμονα τα παραπάνω, η HellasVeg ενημερώνει με εμπεριστατωμένο υλικό για τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες του κλάδου των τροφίμων, στην ιστοσελίδα της αλλά και στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό που αποστέλλει στα μέλη και τους φίλους της.
O Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2021 με βασικό στόχο την προώθηση της χορτοφαγίας, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του ανέπτυξε σημαντική δράση στο πλαίσιο του στόχου του καθώς, έγινε επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Xορτοφάγων (ΕVU– www.euroveg.eu), που αποτελεί και τον κύριο κοινωνικό εταίρο σε επίπεδο ΕΕ, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας να στραφούν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων προς την χορτοφαγία αλλά και της εφαρμογής πολιτικής από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συμμετείχε στο κίνημα StopAm171, ένα κίνημα που διατράνωσε την αντίθεση 21 MKO, μεταξύ αυτών και των WWF και Greenpeace, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), 23 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρωπαίων καταναλωτών που υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα, προς την Τροπολογία 171 που αποσκοπούσε να εισαγάγει μια σειρά από περαιτέρω περιορισμούς στα φυτικά μη-γαλακτοκομικά τρόφιμα (η οποία είναι ήδη η πιο περιορισμένη κατηγορία τροφίμων στην ΕΕ).
Ειδικότερα, η HellasVeg δημιούργησε μία Ελληνική Συμμαχία εναντίωσης στην 171, στην οποία εντάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του Ελληνικού κλάδου plant-based προϊόντων. Τελικά η Τροπολογία αποσύρθηκε τον Απρίλιο του 2021, καταγράφοντας μία σημαντική νίκη του διεθνούς κινήματος για να την ανάπτυξη της Χορτοφαγίας.
Έπειτα από παρέμβαση της HellasVeg σε συνεργασία με την EVU προς τους εθνικούς ευρωβουλευτές με στόχο να αποφευχθούν προτεινόμενες τροποποιήσεις που επηρέαζαν αρνητικά τον κλάδο plant-based, υπερψηφίστηκε το αρχικό κείμενο της έκθεσης για την στρατηγική από το «Αγρόκτημα στο πιάτο – Farm to Fork» της ΕΕ. Επιπλέον, λίγο πριν την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της παραπάνω έκθεσης στις 19 Οκτωβρίου 2021, διαπιστώθηκε εκ νέου η προσπάθεια αφαίρεσης ορισμένων στόχων δεσμευτικού χαρακτήρα και μηνυμάτων για την υπερκατανάλωση κρέατος που περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο. Μετά την δραστηριοποίηση της EVU και στην Ελλάδα της ΗellasVeg με επιστολές της προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αποφεύχθηκε η τροποποίηση του αρχικού κειμένου.