Η Mars Chocolate ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δωρεά 100.000 δολαρίων στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της βιομηχανίας κακάο να συνδράμει στην καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Το διεθνές Ίδρυμα Κακάο (World Cocoa Foundation) ηγείται πρωτοβουλίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κακάο και της σοκολάτας, οι οποίες ενδιαφέρονται να παράσχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγέντες χώρες από την επιδημία του ιού Έμπολα.
«Ως βιομηχανία, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ευημερία των αναπτυσσόμενων χωρών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική», δήλωσε ο Jean-Christophe Flatin, Global President της Mars Chocolate. «Η Mars Chocolate είναι μια οικογενειακή εταιρεία που βασίζεται στη θέσπιση συγκεκριμένων αρχών. Βασιζόμενοι σε αυτές τις αρχές, η συνεισφορά σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Δυτική Αφρική, αποτελεί πάγια δέσμευση μας. Σε αυτό το πλαίσιο, μας τιμά το γεγονός ότι αποτελούμε μέρος της προσπάθειας που καταβάλει η βιομηχανία κακάο για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους της Σιέρα Λεόνε, της Γουινέας, της Λιβερίας και της Νιγηρίας, ούτως ώστε να λάβουν την ενίσχυση και την υποστήριξη που έχουν ανάγκη.»
Το διεθνές Ίδρυμα Κακάο (WCF) θα προσφέρει το 100% των παρασχεθέντων κεφαλαίων για την υποστήριξη δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Δυτική Αφρική, το International Federation of the Red Cross and Red Crescent (IFRC) και την Caritas. Tο International Federation of the Red Cross and Red Crescent έχει εμπειρία στη Δυτική Αφρική και ένα εξαιρετικό ιστορικό στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας των ατόμων που πάσχουν από τον ιό Έμπολα. Η Caritas δραστηριοποιείται στη Λιβερία για την εκπαίδευση χιλιάδων ατόμων στη διανομή υγειονομικού υλικού και την παροχή επισιτιστικής βοήθειας.
Το 2009, η Mars Chocolate δεσμεύθηκε για την αγορά πιστοποιημένου βιώσιμου κακάο κατά αποκλειστικότητα μέχρι το 2020, ενώ συνεχίζει να κάνει μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα στον τομέα του κακάο και στην παροχή τεχνογνωσίας σε αγρότες. Παράλληλα, υποστηρίζει την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στη βιομηχανία του κακάο και της σοκολάτας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Mars Chocolate έχει αναπτύξει το πρόγραμμα «Vision for Change» στην Ακτή του Ελεφαντοστού, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση των παραγωγών κακάο. Το Μάιο του 2004, η Mars Chocolate ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο «Cocoa Action strategy», το πιο φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλάνο στρατηγικής στον τομέα του κακάο, που στόχο έχει την ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας του κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.