Μετά από τρίμηνη και πλέον καθυστέρηση, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών, για το 2015, ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2,8% ήτοι 40,95 ευρώ, σε σύγκριση µε το 2014. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώθηκε κατά 1,2% ήτοι 16,82 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).
3,7% χαμηλότερη η δαπάνη για κρέας
Μείωση (τρέχουσες τιμές) της μηνιαίας δαπάνης το 2015 σε σχέση με το 2014, δείχνει η έρευνα για τα είδη: καφέ, τσάι και κακάο (7,0%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (5,3%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (5,0%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (4,6%), κρέας (3,7%), ψάρια (2,0%) και φρούτα (0,6%), ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για τα λοιπά είδη διατροφής (24,0%) – το μεγάλο ποσοστό της μεταβολής έχει προκύψει από τη συμπερίληψη αγαθών από τις λοιπές κατηγορίες ειδών διατροφής – ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (5,9%), λαχανικά (0,7%) και λίπη και έλαια (0,6%). Οι δαπάνες για κρέας, πάντως, παρέμειναν για άλλη μια χρονιά σχετικά σταθερές σε σχέση με τις δαπάνες για είδη διατροφής συνολικά. Έτσι, το 2015 αποτελούσαν το 22,4% των δαπανών για είδη διατροφής, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν στο 22,7%.
Μεταξύ των ετών 2014 και 2015, μείωση παρουσιάζουν οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, που αφορούν σε: τσιγάρα (8%), ψάρια (6,5%), τυρί (5,4%), ελαιόλαδο (5,1%), γάλα (2,8%), φρέσκα και συντηρημένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (2,4%), φρέσκα και συντηρημένα λαχανικά (1,4%), κρέας (1,0%) και ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας (0,2%), ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι μηνιαίες ποσότητες που αφορούν σε ζυμαρικά (4,9%), γιαούρτι (3,8%), οινοπνευματώδη ποτά (2,1%) και ρύζι (0,8%). Αμετάβλητη είναι η μέση μηνιαία ποσότητα των αυγών.
Μιλώντας για την απόκτηση κρέατος από τα νοικοκυριά το 2015, πρέπει να πούμε ότι:
– η μέση μηνιαία δαπάνη του κάθε νοικοκυριού για αγορά κρέατος ήταν 65,56 ευρώ. Μειωμένη κατά 3,7% σε σχέση με το 2014. Αυτά τα 65,56 ευρώ μοιράζονται κυρίως στο βόειο κρέας (26,39 ευρώ) και στα πουλερικά (12,43 ευρώ). Ακολουθούν: χοιρινό (11,60 ευρώ), αλλαντικά (7,02 ευρώ), αιγοπρόβειο κρέας (6,36 ευρώ).
– η μέση μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών από αγορά κρέατος έφτασε το 2015 στα 10,26 κιλά, παρουσιάζοντας μείωση 1% σε σχέση με το 2014. Η κατανάλωση των 10,26 κιλών γίνεται λίγο μεγαλύτερη και φθάνει στα 11,42 κιλά αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες πηγές από τις οποίες τα νοικοκυριά προμηθεύτηκαν κρέας (είναι οι κατηγορίες: «Από δική του παραγωγή», «Από δική του επιχείρηση», «Από άλλες πηγές», «Από τον εργοδότη»). Ο Πίνακας δίνει μια σαφή εικόνα της κατανάλωσης.
Πηγή: meatnews.gr