Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Lavazza: Παρουσίασε τη βιώσιμη σειρά καφέ και την τεχνογνωσία της στο World of Coffee Athens

Lavazza: Παρουσίασε τη βιώσιμη σειρά καφέ και την τεχνογνωσία της στο World of Coffee Athens

Φέτος η Lavazza συμμετείχε στο World of Coffee Athens 2023, την εκδήλωση του Specialty Coffee Association για επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ, προσελκύοντας ένα πιστό κοινό από την παγκόσμια κοινότητα του καφέ – μια σημαντική στιγμή για να συναντήσει παραγωγούς, εμπόρους, τεχνικούς, δοκιμαστές, εισαγωγείς και όλες αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες στον κλάδο του καφέ. Με τα χρόνια, η Lavazza έχει ενισχύσει και αποδείξει τη σταθερή δέσμευσή της στην αριστεία, ένα βασικό συστατικό που κάνει κάθε προϊόν μια μοναδική εμπειρία παγκοσμίως. Από τις 22 έως και τις 24 Ιουνίου στην Αθήνα, η Lavazza παρουσίασε τα La Reserva de ¡Tierra!, μια σειρά χαρμανιών βιωσιμότητας που περιέχουν καφέδες από projects του Ιδρύματος Lavazza, προσεκτικά σχεδιασμένους για επαγγελματίες, επιδεικνύοντας το σύγχρονο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δέσμευσής του, χαρμανιού La Reserva de ¡Tierra! Cuba.

Παράλληλα, με τη σειρά La Reserva de ¡Tierra!, που βρίσκεται στο επίκεντρο-  η σειρά διανέμεται στην Ελλάδα από την Beverage World, τον επίσημο διανομέα της Lavazza στην ελληνική αγορά – μια ειδική διεθνής ομάδα τεσσάρων επίσημων Εκπαιδευτών από το Lavazza Training Center Network- από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία , η Lavazza ενθουσίασε τους ειδικούς και τους λάτρεις του καφέ μέσα από αξέχαστες εμπειρίες γευσιγνωσίας και cupping των οποίων ο ρόλος είναι κρίσιμος για την υλοποίησή των αξιών της Lavazza.

Στις 22 και 23 Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, νέες, ιδιαίτερες συνταγές σερβιρίστηκαν στο περίπτερο, υπογεγραμμένες από δύο τοπικούς, ειδικούς προσκεκλημένους, οι οποίοι ξεχώρισαν στην πρώτη εκδοχή του “Lavazza My Mocaccino Barista Challenge” – ο διεθνής διαγωνισμός, σχεδιασμένος για την κοινότητα των baristas που προέρχονται από την περιοχή CEMEA (Κεντροανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Ο Μιχαήλ Μπέλιος, νικητής του τοπικού Lavazza Challenge, υπέγραψε μια μοναδική συνταγή καφέ βασισμένη στο La Reserva de ¡Tierra! Cuba: Cubanana, αφρός μπανάνας με πλήρες και συμπυκνωμένο γάλα, γάλα ζαχαρούχο καραμελωμένο και σφηνάκι Cuba espresso. Η Ευσταθία Μυρτώ Μάντζιου, η οποία έχει κερδίσει στο παρελθόν το διεθνές “Lavazza Influencer Barista Award”, ετοίμασε δύο Coffeetails. Το Cuba Tai ήταν μία από τις ιδιαίτερες ad-hoc συνταγές της, η οποία ξεχώρισε για τα δημιουργικά και μοναδικά συστατικά της: Διπλή δόση espresso Cuba, ρούμι Angostura 5yo, χειροποίητο σιρόπι αμυγδάλου και splash lime.

Εμπνευσμένες από το απαράμιλλο πάθος του brand για αριστεία και το πρωτοποριακό του πνεύμα, όλες οι συνταγές σερβιρίστηκαν αποκλειστικά στο περίπτερο της Lavazza, για μια αυθεντική εμπειρία αισθήσεων που δεν πέρασε απαρατήρητη.

Επιπλέον, την Παρασκευή 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ένα κουβανέζικο πάρτι από τις 4.30μ.μ. μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης, τυλίγοντας τις αισθήσεις των επισκεπτών με τα Coffeetails La Reserva de ¡Tierra! Cuba καθώς και με την αυθεντική κουβανέζικη μουσική, που έπαιξε ο φημισμένος Waldo Mendoza: ήταν μια καθηλωτική και αξιοσημείωτη εμπειρία, εμπλουτισμένη από το γοητευτικό ταλέντο των ειδικών barista της Lavazza.

 

Η ΣΕΙΡΑ La Reserva de ¡Tierra! ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΑ: μια ιστορΙα βιωσιμΟτητας ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΛΙΤΖΑΝΙ

Στο World of Coffee Athens, οι coffee experts είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα της σειράς της Lavazza, La Reserva de ¡Tierra!. Κάθε χαρμάνι από την σειρά περιέχει καφέδες από περιοχές που συμμετέχουν σε έργα κοινωνικής ευθύνης που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Lavazza με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του καφέ, την ανάπτυξη κοινωνικών συνθηκών και συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η Lavazza πιστεύει ότι η πραγματική ουσία του καφέ δεν αποκαλύπτεται μόνο στο άρωμά του, αλλά προέρχεται από τη φροντίδα της γης από όπου προέρχονται οι κόκκοι καφέ, καθώς και από τον σεβασμό των κοινοτήτων που τον καλλιεργούν. Διατηρώντας αυτές τις αξίες, η Lavazza έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της δέσμευσης είναι η σειρά La Reserva de ¡Tierra! Cuba, η πιο σύγχρονη βιώσιμη εμπειρία καφέ από τη Lavazza.

Στην Κούβα, το 2018, ο Όμιλος Lavazza ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Ιδρύματος Lavazza σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Κούβας, GAF (Grupo Empresarial Agroforestal) και το AICEC Torino (Agenzia di Interscambio Culturale ed Economico con Cuba) με δύο στόχους: πρώτον, να ξαναζωντανέψει την καλλιέργεια καφέ στη χώρα, η οποία μειώθηκε δραστικά από την εκμετάλλευση και την αποψίλωση των δασών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου   αιώνα.  Δεύτερον, να αποκαταστήσει την ποιότητα του πράσινου κουβανέζικου καφέ στα επίπεδα αριστείας που τον είχαν κάνει διάσημο παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας κουβανικής οικονομικής ένωσης για την υποστήριξη της διαρθρωτικής ανάπτυξης στην αλυσίδα παραγωγής καφέ. Αυτή είναι και η προέλευση του νέου La Reserva de ¡Tierra! Cuba blend, το οποίο περιέχει κόκκους που καλλιεργούνται από 170 αγρότες στις επαρχίες του Σαντιάγο και της Γκράνμα που το Ίδρυμα έχει συμπεριλάβει σε αυτό το έργο. Πλήρως ανιχνεύσιμη προς όφελος της διαφάνειας, η σειρά La Reserva de ¡Tierra! Cuba είναι εγγυημένη καθώς είναι ανιχνεύσιμη από την ολοκληρωμένη τεχνολογία blockchain που παρέχει επίσης στους καταναλωτές πρόσβαση σε περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού και το προϊόν, από τη φυτεία μέχρι το φλιτζάνι.

Η συνεργασία του Ομίλου Lavazza με τις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ιδρύματος έχει οδηγήσει σε ένα μείγμα που φροντίζει τους αγρότες, προωθεί τον ρόλο των γυναικών και των νέων και βοηθά το περιβάλλον όσον αφορά τη διατήρηση των δασών και την διάδοση καλών γεωργικών πρακτικών. Όλα αυτά βελτιώνουν την ποιότητα του καφέ και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κοινοτήτων παραγωγής καφέ.

Το Ίδρυμα Lavazza και οι ειδικοί R&D της Lavazza έχουν προσφέρει ειδικές εκπαιδεύσεις και έχουν υποστηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς στην εφαρμογή μιας ελεγχόμενης διαδικασίας ζύμωσης που εφαρμόζεται σε ένα μέρος της συγκομιδής Robusta. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης στοχεύει να ενισχύσει την πολυπλοκότητα της γεύσης, να ξεκλειδώσει εξωτικές νότες και να κάνει το τελικό προϊόν πιο γλυκό σύμφωνα με τις προτιμήσεις των νεότερων καταναλωτών.

Τέλος, σε ένα περίπλοκο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πλαίσιο όπως αυτό της Κούβας, η τεχνολογική καινοτομία διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο βοηθώντας τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη καλλιέργεια όπως ο καφές. Χάρη στα τεχνολογικά συστήματα που εισήχθησαν στο πλαίσιο του έργου του Ιδρύματος, υπάρχει πλέον συνεχής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις φυτείες, από τις θερμοκρασίες του αέρα έως τις συσσωρεύσεις όμβριων υδάτων και από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου έως την υγρασία του εδάφους, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να χρησιμοποιούν γρήγορα τις καταλληλότερες τεχνικές για τη διασφάλιση της παραγωγής του καφέ.

Η ιστορία της σειράς La Reserva de ¡Tierra! Cuba ήταν το επίκεντρο της διάλεξης «Biocubacaffè – ένα υπαίθριο εργαστήριο. Ένα μοναδικό μοντέλο ενοποίησης μεταξύ επιστήμης και αγροτών για τη βελτίωση της ποιότητας και της αξίας του καφέ» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στο World of Coffee Athens. Ο Mario Cerutti, Chief Institutional Relations & Sustainability Officer του Ομίλου Lavazza, συμμετείχε στη διάλεξη μαζί με άλλους αξιόλογους ομιλητές*.

Η Lavazza διανέμεται επίσημα στην Ελλάδα από την Beverage World.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.beverage-world.gr

 

*Άλλοι ομιλητές:

  • Michele Curto – Διευθύνων Σύμβουλος – AICEC – Οργανισμός Πολιτιστικής και Οικονομικής Συνεργασίας με την Κούβα
  • Leonides Morales Sola – Coordinador General Oficina FIDA/MINAG- IFAD (FIDA) – Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Massimo Audino – Επαγγελματίας δοκιμαστής καφέ και ανάπτυξη προϊόντων – Lavazza Group
  • Meilyn Rodriguez Hernandez- Διδάκτωρ Επιστημών – Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB)
  • Andrea Londono – Ιδρυτής της ALO&Partners – ALO&Partners