Ειδήσεις
Home / Επιχειρησεις / Lavazza: Ένας χρόνος από την κατανάλωση του πρώτου εσπρέσο στο διάστημα

Lavazza: Ένας χρόνος από την κατανάλωση του πρώτου εσπρέσο στο διάστημα

Την 3η Μαΐου 2015, στις 12.44 (GMT), καταναλώθηκε ο πρώτος εσπρέσο στο διάστημα χάρη στην ISSpresso, την πρώτη μηχανή εσπρέσο με κάψουλες που κατασκευάστηκε για χρήση στο διάστημα. Η ISSpresso κατασκευάστηκε από την Argotec και τη Lavazza κι επιτρέπει στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να απολαμβάνουν τον εσπρέσο Lavazza.

Η ISSpresso τοποθετήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την Samantha Cristoforetti, την Ιταλίδα αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Λοχαγού της Ιταλικής Αεροπορίας και μέλος της «Futura», της δεύτερης πιο μεγάλης σε διάρκεια αποστολής που στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος. Επομένως, ένα χρόνο πριν, η Samantha Cristoforetti έγινε η πρώτη Ιταλίδα στο διάστημα, αλλά και η πρώτη αστροναύτης που πίνει αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο σε τροχιά.     Argotec_Lavazza_ISSpresso_open (2)

Η ISSpresso είναι η πρώτη μηχανή εσπρέσο με κάψουλες, ειδικά κατασκευασμένη για να λειτουργεί στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος και πήρε το όνομα της από τα αρχικά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα Αγγλικά (ISS). Δημιουργήθηκε από την Lavazza και την Argotec, την Ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στο σχεδιασμό αεροδιαστημικών συστημάτων και είναι κορυφαία στην προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών τροφών για κατανάλωση στο διάστημα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία μεταξύ της Argotec και της Lavazza υπογραμμίζει το πώς η σύμπραξη μεταξύ δύο κορυφαίων στον τομέα τους ιταλικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διεθνούς βεληνεκούς καινοτομίες.

H καφετιέρα ISSpresso, που δέχεται τις κάψουλες καφέ Lavazza που διατίθενται και στη Γη, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να προσφέρει την ίδια ποιότητα του αυθεντικού ιταλικού εσπρέσο στην κρέμα, το «σώμα», το άρωμα και τη θερμοκρασία του καφέ. Το ρόφημα παράχθηκε σε συνθήκες μικροβαρύτητας και είναι πιστό σε όλα τα χαρακτηριστικά του ιταλικού καφέ εσπρέσο. Η καφετιέρα του διαστήματος μπορεί επίσης να ετοιμάσει caffè lungo κι άλλα ζεστά ροφήματα, ενώ επιτρέπει και την επανενυδάτωση τροφών. Οι εργασίες και τα πειράματα έγιναν υπό την εποπτεία του κέντρου ελέγχου της Argotec. Κάποιες από τις λύσεις που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, οδήγησαν σε διεθνείς πατέντες, οι οποίες θα είναι χρήσιμες τόσο για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, όσο και για άμεση εφαρμογή στη Γη.

Όπως αναφέρεται, κάθε λεπτομέρεια της ISSpresso έχει μελετηθεί σε βάθος, ώστε να ανταποκρίνεται σε μια επιστημονική και μηχανική πρόκληση που περιλαμβάνει έρευνα βάση των αρχών της φυσικής και της υδροδυναμικής. Ένα παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της διαχείρισης υγρών στο διάστημα σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Το πλαστικό δοχείο από το οποίο μια κλασική μηχανή εσπρέσο αντλεί νερό έχει αντικατασταθεί με έναν ειδικό ατσάλινο σωλήνα ο οποίος μπορεί να αντέξει πιέση έως και 400 bar. Η καφετιέρα ISSpresso είναι τόσο περίπλοκη κατασκευή που φτάνει να ζυγίζει περίπου 25 κιλά, καθώς όλα τα βασικά εξαρτήματα της είναι πλεοναστικά για λόγους ασφάλειας.