Ειδήσεις
Home / Προσωπα / Κορκίδης: Τα βασικά εμπόδια στο ΦΠΑ “δύο ταχυτήτων”

Κορκίδης: Τα βασικά εμπόδια στο ΦΠΑ “δύο ταχυτήτων”

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΠΑ “ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ” ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ:

“…Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ η πρόταση ενός ενιαίου συντελεστή 15% και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 6,5% για αγορές με πλαστικό χρήμα και επιβάρυνση επιπλέον 3% για πληρωμές με μετρητά, δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Στην εφαρμογή του ΦΠΑ “δύο συντελεστών και δύο ταχυτήτων”, ανεξαρτήτως των εσωτερικών αντιδράσεων, παρουσιάστηκαν εμπόδια τα βασικότερα των οποίων εντοπίζονται στα παρακάτω:

• Η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει διπλό ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής με μετρητά ή κάρτα.

• Η απαγόρευση του κοινοτικού κανονισμού μπορεί να αρθεί μόνο με ειδικό αίτημα εξαίρεσης για σοβαρούς λόγους όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο διαχωρισμός του μειωμένου ΦΠΑ δεν μπορεί να υποστηριχθεί σήμερα προσθετικά ή αφαιρετικά από τις ταμειακές μηχανές στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.

• Η μεταγενέστερη εκκαθάριση της συναλλαγής θα ακυρώσει το άμεσο όφελος για τον καταναλωτή, αλλά και την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου.

• Ο καθορισμός του ΦΠΑ στα τιμολόγια πώλησης χονδρικής, του προμηθευτή προς την επιχείρηση λιανικής και ιδιαίτερα για πωλήσεις επί πιστώσει αλλά και πιστωτικών τιμολογίων.

Ο χρόνος προμήθειας όλων των επιχειρήσεων με μηχανήματα POS, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που τα διαθέτουν ήδη και εκείνων που πρέπει να τα αποκτήσουν.

• Η κάλυψη των αναγκών του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα, απαιτεί τουλάχιστον 500.000 επιπλέον των 200.000 μηχανημάτων POS και mobile POS που υπάρχουν σήμερα.

Η τραπεζική χρέωση των καρτών σε επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί, ότι δεν θα υπερκαλύπτει το όφελος της διαφοράς του 3% του ΦΠΑ.

• Η διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης και υπογραφής συμβάσεων των επιχειρήσεων με τις τράπεζες αναλόγως μεγέθους των συναλλαγών θα δημιουργήσει ανισότητες.

• Η θεωρητική σκέψη, όσο καλή και αν είναι, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά οτι απέχει παρασάγγας από την εφαρμογή της στην αγορά.

Η εφαρμογή της πρότασης ενός πολύ χαμηλότερου ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, που άλλωστε αποτελεί πάγια θέση της ΕΣΕΕ, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό εμπόριο αλλά κυρίως για τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία μας, θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά σε βασικούς κλάδους κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε ακριβώς τις υποκατηγορίες των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης που είχαν σχεδιαστεί να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή του 6,5% ή 9,5%, δηλώνουμε την απογοήτευση μας, για την μη αποδοχή της εφαρμογής του 15% ή 18%, ως ενιαίου βασικού συντελεστή ΦΠΑ.

Στην νέα πρόταση επιστροφής στους τρείς συντελεστές ΦΠΑ και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενός χαμηλού 6,5%-7,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, ενός ενδιάμεσου 14%-15% για τιμολόγια ΔΕΚΟ, εστίαση-τουρισμό, και τέλος ενός υψηλού από 20% έως ακόμα και του σημερινού 23%, για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προιόντων και υπηρεσιών, διατηρούμε πολλές και σοβάρες επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πιθανές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν παρεμβάσεις στις “φοροαπαλλαγές”, οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κοστολογούνται 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Τα νέα δεδομένα δεν φαίνονται ικανά να διαμορφώσουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα στα ετήσια δημόσια έσοδα των 14,4 δις ευρώ, από τα συνολικά 24 δις ευρώ του ΦΠΑ, ενώ συνεχίζει να μας ανησυχεί, τι θα επιφέρει η νέα πρόταση συντελεστών ΦΠΑ, στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας το οποίο πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί.

Η ΕΣΕΕ ανεξαρτήτως ΦΠΑ, θα συνεχίσει να μελετά προτάσεις για τον καλύτερο δυνατό εφαρμογής και κυρίως απλή χρήση της κάρτας αγορών ακόμα και στην “μικρή λιανική”. Επίσης θα εστιάσει την προσοχή της, στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κάθε ηλικίας για τις διαφορές μεταξύ πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας. Τέλος θα αναδείξει τα ουσιαστικά κίνητρα που μπορεί να προκύψουν στον τελικό καταναλωτή, μέσω της χρήσης της “κάρτας αγορών” που έχουν ήδη δημιουργήσει σε συνεργασία με τράπεζες, πολλοί τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, θα περιμένουμε υπομονετικά τις εναλλαγές των σεναρίων και την κατάληξη του επιπέδου των συντελεστών ΦΠΑ στο Brussels Group…”