Θετικές οι παράμετροι στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και άλλα νομοσχέδια άμεσα, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Εργοδότες και εργαζόμενοι στο ελληνικό εμπόριο θα είμαστε ευτυχείς όταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση καταλήξει αχρείαστο και ανενεργό, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι η «ανθρωπιστική κρίση» δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μία πάγια κατάσταση.
Η δήλωση του κ. Κορκίδη έχει ως εξής:
«Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση», που πρόκειται άλλωστε και για έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της Κυβέρνησης, είναι αυτονόητο ότι βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ΕΣΕΕ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, από την εξοικονόμηση δαπανών του Δημοσίου, περίπου 200 εκ. ευρώ, τη διάθεσή τους σε επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Πολύ συγκεκριμένα, το ν/σ προβλέπει επιδότηση ενοικίου σε περίπου 30.000 απόρους, δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, επίδομα στέγασης 70 ευρώ κατά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και τέλος σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το όριο της φτώχειας θα προσδιορίζεται σε συνολικό ετήσιο εισόδημα από κάθε πηγή στα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια αλλά και σε συνάρτηση των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων.
Θετική παράμετρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, είναι η παράταση της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ένα ακόμα έτος και μέχρι την 29/2/16. Αρνητική προσέγγιση για τους ανέργους και οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, η ανέφικτη προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές ή να έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. Αντίστοιχα αρνητική για παροχές υγείας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι η συμπλήρωση των απαιτούμενων πενήντα ημερών ασφάλισης το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, τα κουπόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθούν από «έξυπνες» κάρτες πολίτη, οι οποίες δεν καταστρέφονται, δεν μεταβιβάζονται, ούτε αντιγράφονται και το κυριότερο θα είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους, ενώ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και προσωπικά από τους χρήστες.
Η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ σημαντική, ώστε να υπάρξει γρήγορη ανακούφιση πολλών συμπολιτών και συναδέλφων μας, οι οποίοι, πράγματι, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω των πολλών αρνητικών συνεπειών της ύφεσης. Η ΕΣΕΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την κατάσταση, δίνοντας έμφαση στις πολλές περιπτώσεις άνεργων εμπόρων οι οποίοι κατέφευγαν σε δομές κοινωνικής υποστήριξης για να διασφαλίζουν τα προς το ζην. Εδώ και δύο χρόνια, λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προσπαθώντας να προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού, κάποιες λύσεις στο πρόβλημα της σίτισης των οικογενειών ανέργων εμπόρων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να υπερβούμε την «ανθρωπιστική κρίση», εάν σταδιακά η ελληνική οικονομία δεν μπει σε μία τροχιά ανάκαμψης και προσφοράς εργασίας. Πρέπει ταχύτατα να προχωρήσουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την έλλειψη ρευστότητας, την απασχόληση και την επανεκκίνηση της αγοράς.
Εργοδότες και εργαζόμενοι στο ελληνικό εμπόριο θα είμαστε ευτυχείς όταν ο συγκεκριμένος νόμος καταλήξει αχρείαστος και ανενεργός. Η «ανθρωπιστική κρίση» δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μία πάγια κατάσταση και το κυριότερο δεν θα πρέπει να γίνεται από κανέναν μας αντιληπτή ως μία μόνιμη συνθήκη».