Ειδήσεις
Home / Τραπεζες / Κατσέλη: Ζητούμενο η διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κατσέλη: Ζητούμενο η διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά. Η διοχέτευση λοιπόν αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο” είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το “χάσμα” που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλαιοποίησής τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, “είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως “το ζήτημα είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει. “Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημοσιος και ιδιώτικος τομεας και παραγωγικοί φορείς. Είναι μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του δημόσιου που μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας” είπε η κυρία Κατσέλη. “…Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η Ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό αλλά όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με τις πιο μικρές να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γινεται απο “αλυσίδες αξίας”. Αυτοί αγοράζουν από όλο τον κόσμο Η λύση βρίσκεται λοιπόν στη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας” όπως είπε η κυρία Κατσέλη .

Κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε πως ένα στα δυο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση μπορεί να γίνει πρόβλεψη επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που υπήρχε το 2010. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ.

Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων “θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της”, ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας. Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρηματικά και κοινοπρακτικά σημείωσε πως χρειάζεται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και νομοθετικό πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για την αναδιάρθωση των δανείων. Σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση και προετοιμασία σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο για την επαναφορά των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του. “Έχει σημασία πέρα από την αναδιάρθωση δανείων να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη” είπε.

 

Capital Controls

Σχετικά με την άρση των capital controls εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους με αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ.

Η ανακεφαλαιοποίηση

Η κυρία Κατσέλη ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες εν όψη της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015 γιατί όπως διευκρίνισε υπάρχει δέσμευση στη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς. Υπογράμμισε δε, πως μέσα στη ανακεφαλαοποίση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού. Αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση (εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάση εκτιμήσεων σε βάθος 3ετίας) και η τρίτη φάση που αφορά στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016-2017, κατά την κυρία Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δίκαιου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα:

– Απαιτείται σταθερότητα φορολογικού πλαισίου. Είναι δυσνόητο το σύστημα και ο επενδυτής δεν ξέρει τη φορολογική μεταχείριση που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αλλά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάζουμε συνέχεια το φορολογικό πλαίσιο.

– Για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων είπε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας πρέπει να επεκταθεί στην αδειοδότησης τους, στη λειτουργία τους και στην πτώχευσή τους. Η κυρία Κατσέλη πρότεινε να φτιαχτεί ένα σχέδιο νόμου από τους παραγωγικούς φορείς και να κατατεθεί σχεδόν έτοιμο.

– Να αναπτυχθεί ο θεσμός της επίλυση διαφορών, εξωδικαστικά και στα δικαστήρια.

– Τέλος ανέφερε ότι πρέπει τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν Παρατηρητήριο Υλοποίησης Πολιτικών για την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται στην αγορά. Η κυρία Κατσέλη απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξέφραζαν τον προβληματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ -ΜΠΕ