Ειδήσεις
Home / Οικονομια / ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 2ετίας το οικονομικό κλίμα πριν τα capital controls

ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 2ετίας το οικονομικό κλίμα πριν τα capital controls

Νέα επιδείνωση εμφάνισε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα καθώς υποχώρησε σε χαμηλό διετίας –και αυτό πριν την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Ακόμα χειρότερα αναμένονται τα στοιχεία το επόμενο διάστημα, λόγω της επιβολής των capital controls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ (σημειώνεται ότι η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6) , ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.

Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες, τονίζει το ΙΟΒΕ. Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσειςστο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα, τονίζει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ:

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.

Στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση .

Νέα επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί τον Ιούνιο, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, και διαμορφώνεται στις -46,8 (από -43,6) μονάδες. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι η παρατηρούμενη τάση ενσωματώνει τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις έως 22/6, οπότε ολοκληρώθηκε η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτή, οι προσδοκίες των νοικοκυριών βρίσκονταν πλησίον του προεκλογικού τους επιπέδου, αντανακλώντας την ανάσχεση της υψηλής μετεκλογικής αισιοδοξίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονταν επί μακρόν και ως πλέον πιθανή εξέλιξη διαφαινόταν η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους για τη διετία 2015-2016. Ακολούθως, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας εντός του επόμενου έτους επιδεινώθηκαν. Οι μετέπειτα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στο δείκτη τον Ιούλιο.

Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα διατηρεί μακράν την πρωτιά σε όρους απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη (-32,4 από -29,4 μον.), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-25,2 από -21,1 μον.), η Κροατία (-21,2 από -21,7 μον.) και η Κύπρος (-19,5 από -18,5 μον.). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται πτωτικά στην ΕΕ και δεν μεταβάλλεται στην Ευρωζώνη (στις -3,3 από -4 και τις -5,5 μονάδες αντίστοιχα), ενώ άνοδος σημειώνεται σε 12 (από 11 τον Μάιο και 13 τον Απρίλιο) ευρωπαϊκές χώρες. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν 10 χώρες1: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα. Αναλυτικά στην Ελλάδα:

Επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται και τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -33,9 (από -30,5) μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης αυξάνεται στο 53% (από 44%), ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αμετάβλητη κατάσταση περιορίζεται στο 24% (από 32%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις 0,1και -1,6 μονάδες.

Σε πτωτική τροχιά και ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο βαίνουν και αυτές δυσμενέστερες τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να χάνει 4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -36,5 μονάδες. Το 12% (από 16%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όταν το 54% (από 46%) κρίνει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -2,5 και -3,2 μονάδες.

Ήπια βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Ιούνιο στις -73,2 (από -70,6) μονάδες. Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 8% το οποίο τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -8 και στις -9 μονάδες αντίστοιχα.

Επιδείνωση των προβλέψεων για την ανεργία

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται και τον Ιούνιο, φθάνοντας τις +46,3 (από +38,1) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει ελαφρά ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται εκ νέου στο 57%, με το 13% (από 11%) των ερωτηθέντων να αναμένει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +7,5 και +8,7 μονάδες.

Χειροτερεύει η πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώνεται τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -63,4 (από -60,8) μονάδες. Το 69% των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 3% αναμένει ότι οι δαπάνες του θα αυξηθούν λίγο ή πολύ. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται στις -16,8 και -20,4 μονάδες, σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα.

Εξομαλύνονται οι αποπληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών

Το αρνητικό ισοζύγιο προβλέψεων μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες εξομαλύνεται τον Ιούνιο και διαμορφώνεται στις -0,9 (από -8) μονάδες, με το 25% των νοικοκυριών να προβλέπει αύξηση τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 41% (από 44%) να αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +5,7 και +4,8 μονάδες.

Αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί»

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» μειώνεται τον Ιούνιο στο 68% (από 71%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους μειώνεται στο 6% (από 10%). Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ εκπροσωπούν το 6% (από 10%) του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ τέλος, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί αυξάνεται στο 18% (από11%).