Ανάπτυξη στα επίπεδα του 1% υπό προϋποθέσεις “βλέπει” το ΙΟΒΕ για την τρέχουσα χρονιά και αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Εκτίμηση η οποία είναι υποτριπλάσια από την αρχική η οποία έκανε λόγο για ανάπτυξη στο 3% για το 2015.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 3% είναι ουσιαστικά ανέφικτη, ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά είναι δύσκολο να προβλεφθεί όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα.
Ο ίδιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την οικονομία.
Το ζητούμενο όπως είπε ο ίδιος είναι ότι αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα. «Να είναι ένα πρόγραμμα “πτυσσόμενο”, βάσει του οποίου η χώρα θα λάβει μια πρώτη χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα χρήματα να λειτουργήσουν ως προληπτική γραμμή».
Η λέξη-κλειδί σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρξει αξιοπιστία στην όποια συμφωνία και αυτό θα κινητοποιήσει τις αγορές να χρηματοδοτήσουν τη χώρα όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλά ήδη για τρίτη συμφωνία με τους δανειστές και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται τους όρους της.
Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι το σημαντικό είναι η φύση της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλέον όχι δρόμος αλλά λεωφόρος για μια συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και των εταιρειών. Υποστήριξε ότι η τελική συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να είναι θετική για τη χώρα.
Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα αποτελέσει μια εκπληκτικού μεγέθους αποτυχία όλων των πλευρών αν δεν υπάρξει θετική έκβαση (των διαπραγματεύσεων)», τονίζοντας ότι κάθε μήνας που περνά με την οικονομία άπραγη είναι ένα επιπλέον κόστος. Επίσης σημείωσε ότι το δίδαγμα το οποίο ισχύει σε όλη τη διάρκεια της κρίσης είναι ότι οι καθυστερήσεις και η αναποφασιστικότητα κόστισαν και στη χώρα και στην πλευρά των εταίρων. “Αποφάσεις” όπως είπε “όταν εν τέλει ελήφθησαν επιβάρυναν την ελληνική οικονομία.”
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος έρευνας του ΙΟΒΕ, κ. Άγγελος Τσακανίκας, σημείωσε ότι έχει κλιμακωθεί η αβεβαιότητα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το κομβικό σημείο είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Σημείωσε παράλληλα ότι αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα θα μπορούσε να δει ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της εξωστρέφειας.
Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ, οι οποίες όπως είπε ο κ. Τσακανίκας βρίσκονται εντός εισαγωγικών, και υπό την υπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν, είναι άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης λίγο πάνω από 1%, άνοδος των εξαγωγών 5-7%, πτώση των επενδύσεων 2-3%, ενίσχυση της εισαγωγικής ζήτησης 4-5%, ανεργία στα επίπεδα του 25,3% και αποπληθωρισμός της τάξης του 1%.
Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε ότι η αδυναμία να γίνει ένας πραγματικός διάλογος στην κοινωνία είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων μας.