Την λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης στα νωπά φρούτα και λαχανικά λόγω της επαπειλούμενης συνέχισης του εμπάργκο της Ρωσίας ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης , ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, δήλωσε :
«Αναμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία να ζητήσει στην Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε της 14/6 την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην διάθεση των νωπών οπωροκηπευτικών, κυρίως των πυρηνόκαρπων λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας (που επαπειλείται η συνέχισή του μέχρι τέλους 2017, αν η ΕΕ παρατείνει τα μέτρα κατά της Ρωσίας) με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Για τον Σύνδεσμό μας δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από την ΕΕ η αρνητική επίδραση της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, από τις αγορές της ΕΕ, και ιδιαίτερα των ελληνικών, δεδομένου ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εκτός Ε.Ε. προορισμός των εξαγωγών των φρούτων και φρέσκων λαχανικών.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η επείγουσα έγκριση του σχεδίου κανονισμού, για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών φρούτων και λαχανικών για να καλύψουν το ρωσικό εμπάργκο , που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, που θα δώσει συνέχεια στην σημερινή απαραίτητη ενίσχυση του κανονισμού, το 2015/1369. Θα πρέπει να αποφασισθεί αύξηση των προβλεπόμενων ποσοστώσεων, διότι το σχέδιο κανονισμού προβλέπει σημαντική μείωση στο 30% σε σχέση με τα τρέχοντα μέτρα.
Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται είναι τα αχλάδια, τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο,πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.
Πιστεύουμε ότι δεν θα αποσυρθούν ποσότητες από την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή των υπερπρώιμων και πρώιμων επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, για να υπάρξουν επαρκείς ποσότητες προς εξυπηρέτηση των παραδοσιακών κυρίως πελατών της χώρας μας στις καταναλωτικές αγορές που απορρόφησαν πέρυσι τις ποσότητες που στο παρελθόν είχαν προορισμό την Ρωσία».
Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκαν οι ευρισκόμενες στο τέλος τους εξαγωγές φράουλας με καλές τιμές και οι εξαγωγές μήλων, όπως και η εξαγωγή αγγουριών με μικρές ποσότητες, αλλά και οι εξαγωγές ποσοτήτων πορτοκαλιών ποικιλίας Valencia.
Συνεχίσθηκε η συγκομιδή μεγαλύτερων ποσοτήτων καρπουζιών και οι εξαγωγές τους με ομαλότερους ρυθμούς. Επίσης συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές βερίκοκων (όπου αναμένεται μειωμένη παραγωγή) και κερασιών, ενώ με καλούς ρυθμούς αναμένονται τις κύριες ποικιλίες.
Με μικρές ποσότητες ξεκίνησαν οι εξαγωγές πεπονιών. Επίσης συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εμπορία πρώιμων ποικιλιών ροδάκινων και νεκταρινιών (με εκτίμηση από φορείς των αγροτών για μειωμένη παραγωγή).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 03/06/2016 είχαν εξαχθεί 383.810 τόνοι πορτοκαλιών από 267.589 τόνους πέρυσι, 98.800 τόνοι μανταρινιών από 67.600 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 20.365 τόνοι λεμονιών από 2.122 τόνους πέρυσι, 384 τόνοι γκρέιπφρουτ από 577 τόνους πέρυσι, 87.511 τόνοι μήλων από 64.326 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, 39.689 τόνοι αγγουριών από 33.755 τόνους πέρυσι και 114.207 τόνοι ακτινιδίων έναντι 110.294 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.