Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου 2016.
Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής – Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης – Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης – Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης – Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino.
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά με τα σεμινάρια: «Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά επάξια αυτή την παρακαταθήκη. Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά».
Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα κρέατος συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο”, “Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο”, “Μπακαλιάρος Τσιλάδια”, “Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, ‘παστό’ και ξύδι”, “Πικάντικες γαρίδες”, “Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος”, “Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά”, “Τσιλάδια με τεμπούρα μπακαλιάρου” και “Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς”.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», κ. Ξενοφώντας Κάππας, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».