Ειδήσεις
Home / Εμπορευματα / Ιδρύεται Ένωση Τυροκόμων Κρήτης

Ιδρύεται Ένωση Τυροκόμων Κρήτης

Σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων με τη συμμετοχή σαράντα (40) τυροκομικών επιχειρήσεων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης αποφασίστηκε η ίδρυση «Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης». Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης και η ιδρυτική πρόταση ανήκουν στο «Σύλλογο Τυροκόμων Χανίων» με την ενεργή στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων. Η μαζική συμμετοχή περίπου των μισών από τις τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί της Κρήτης δημιουργούν αισιοδοξία για ακόμα πιο δυναμική συνέχεια.

Η νέα «Ένωση Τυροκόμων Κρήτης» αποφάσισε να δημιουργήσει την έδρα της στα Χανιά, μετά από πρόταση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου των Χανίων, την οποία μετέφερε στους τυροκόμους, κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους, ο ίδιος ο Πρόεδρος του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας, κος Αντώνης Ροκάκης. Πιο συγκεκριμένα, η έδρα πρόκειται να φιλοξενηθεί στο κτίριο του Επιμελητηρίου Χανίων, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον στην Ένωση και οικονομική ενίσχυση για τα ιδρυτικά – λειτουργικά της έξοδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε από τους τυροκόμους του νησιού και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ένωσής τους, η οποία θα έχει ως κεντρική επιδίωξή της να συστήσει νομικά το θεσμικό φορέα και να καταρτίσει το καταστατικό του. Η Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής: Σπύρος Μπαλαντίνος και Σήφης Χονδράκης από τα Χανιά, Γιώργος Κλάδος και Ηλίας Μαντζουνέας (Τυροκομική Αμαρίου) από το Ρέθυμνο, Σαμωνάκης Γιώργος και Κώστας Στειακάκης από το Ηράκλειο  και ο Κουβαράκης Κώστας από το Λασίθι.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και το μήνυμα που απέστειλε στη Γενική Συνέλευση των Τυροκόμων της Κρήτης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σημασία του κλάδου της τυροκομίας και των προϊόντων της είναι αδιαμφισβήτητη, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τα Ελληνικά τυριά είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα διεθνώς, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των τυροκομικών προϊόντων που ανήκουν σε κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, όντας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Φυσικά πολλά τυριά του νησιού μας βρίσκονται ανάμεσά τους, όπως το πηχτόγαλο Χανίων, το ξύγαλο Σητείας, η Κρητική γραβιέρα και ξυνομυζήθρα. Η ηγετική θέση της χώρας μας στον τυροκομικό κλάδο δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά συνάμα και χρέος να διατηρηθεί αυτός στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο».

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Χανίων και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Χανίων, σημείωσε τα εξής: «Από τα βοσκοτόπια της Κρήτης με τη σπάνια ορεινή χλωρίδα και τη θαλασσινή αύρα, παράγονται 40 και πλέον είδη τυριού με εξαιρετική διεθνή φήμη. Μια τέχνη πολλών αιώνων χωρίς την οποία η Κρητική γαστρονομία δεν θα είχε ποτέ κατακτήσει τη σημερινή της καταξίωση. Δυστυχώς, η παρατεταμένη και ισοπεδωτική κρίση των τελευταίων ετών, μαζί με τις στρεβλώσεις και την ακρίβεια κατά τη λειτουργία της Αγοράς, απειλούν πλέον σοβαρά την επιβίωση αρκετών τυροκομικών επιχειρήσεων, ενώ δυσφημούν τον κλάδο και τα προϊόντα μας στο καταναλωτικό κοινό. Παράλληλα, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μένουν αναξιοποίητα για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την ανάδειξη των προϊόντων μας, εξαιτίας και της απουσίας θεσμικής υπόστασης και εκπροσώπησης του τυροκομικού κλάδου. Με ενθουσιασμό διαπιστώνω σήμερα την αποφασιστικότητα και την ενότητα του κλάδου μας, όπως και των θεσμικών φορέων του νησιού μας, για άμεση δράση, συνένωση δυνάμεων και ανάπτυξη στρατηγικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για το Μέλλον. Στην πρώτη μας συνέλευση συμπορευτήκαμε αποφασιστικά οι μισές περίπου επιχειρήσεις της Κρήτης, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι, μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας σύστασης της Ένωσής μας, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι».

Την πρωτοβουλία των τυροκόμων καλωσόρισαν με μηνύματά τους και οι βουλευτές κα. Σέβη Βολουδάκη και κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Το παρόν στη συνέλευση έδωσε και ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ., κ. Γιάννης Παυλάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τυροκόμους για τα πλεονεκτήματα της συλλογικής τους πρωτοβουλίας και τις δυνατότητες δράσεων μέσω της Ομοσπονδίας.